0

Т ежко вкусна събота се задава, ако се навиете да приготвите любимото печено пиле на редактора. Да, признаваме, че рецептата е за вещи в занаята, но и вкусът е неповторим. Така че ... 

Тежко вкусна събота се задава, ако се навиете да приготвите любимото печено пиле на редактора. Да, признаваме, че рецептата е за вещи в занаята, но и вкусът е неповторим. Така че ... 

Необходими продукти:

* 1 пиле (1,2 кг)
* 500 г печурки
* 3 стръка праз
* 3 скилидки чесън
* 200 г сланина на тънки ленти
* 50 г краве масло
* сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:

* 1,5 кг картофи
* 60 мл зехтин
* сол и черен пипер на вкус
* 1/2 връзка копър за поръсване

Начин на приготвяне:

Гъбите и празът се почистват и се нарязват. Запържват се наведнъж в сгорещеното масло. Към тях се прибавя чесънът, нарязан наситно. След това се дърпа от огъня и се овкусява със сол и черен пипер

Пилето се овкусява със сол и черен пипер отвътре, а отвън само с черен пипер. Пълни се с гъбената смес и отвора се затваря с клечки за зъби.

Слага се в тава и се покрива хубаво с лентите сланина. Налива се около 1 чаша вода и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 1 час и 15 минути.

Когато месото е готово, сланината се отстранява и пилето се допича до получаване на хубава коричка, за още 15 минути на 220 градуса, с вентилатор.

Картофите се обелват и от тях се изрязват малки топчета с подходяща лъжичка (за ноазети).

Бланшират се в подсолена вода до полуготовност и се изваждат.

Слагат се в тава с пергаментова хартия и се овкусяват със сол и черен пипер. Поливат се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса дурна, с вентилатор, до златиста коричка – около 30 минути. Поръсват се с наситнения копър.

Пилето се поднася с картофите и резените запечена сланина.