Неповторим вкус: Печено пиле с плънка от гъби

Неповторим вкус: Печено пиле с плънка от гъби

От любимите рецепти на редактора

Тежко вкусна събота се задава, ако се навиете да приготвите любимото печено пиле на редактора. Да, признаваме, че рецептата е за вещи в занаята, но и вкусът е неповторим. Така че ... 

Необходими продукти:

* 1 пиле (1,2 кг)
* 500 г печурки
* 3 стръка праз
* 3 скилидки чесън
* 200 г сланина на тънки ленти
* 50 г краве масло
* сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:

* 1,5 кг картофи
* 60 мл зехтин
* сол и черен пипер на вкус
* 1/2 връзка копър за поръсване

Начин на приготвяне:

Гъбите и празът се почистват и се нарязват. Запържват се наведнъж в сгорещеното масло. Към тях се прибавя чесънът, нарязан наситно. След това се дърпа от огъня и се овкусява със сол и черен пипер

Пилето се овкусява със сол и черен пипер отвътре, а отвън само с черен пипер. Пълни се с гъбената смес и отвора се затваря с клечки за зъби.

Слага се в тава и се покрива хубаво с лентите сланина. Налива се около 1 чаша вода и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 1 час и 15 минути.

Когато месото е готово, сланината се отстранява и пилето се допича до получаване на хубава коричка, за още 15 минути на 220 градуса, с вентилатор.

Картофите се обелват и от тях се изрязват малки топчета с подходяща лъжичка (за ноазети).

Бланшират се в подсолена вода до полуготовност и се изваждат.

Слагат се в тава с пергаментова хартия и се овкусяват със сол и черен пипер. Поливат се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса дурна, с вентилатор, до златиста коричка – около 30 минути. Поръсват се с наситнения копър.

Пилето се поднася с картофите и резените запечена сланина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.