Т ежко вкусна събота се задава, ако се навиете да приготвите любимото печено пиле на редактора. Да, признаваме, че рецептата е за вещи в занаята, но и вкусът е неповторим. Така че ...
Тежко вкусна събота се задава, ако се навиете да приготвите любимото печено пиле на редактора. Да, признаваме, че рецептата е за вещи в занаята, но и вкусът е неповторим. Така че ...
Необходими продукти:
* 1 пиле (1,2 кг)
* 500 г печурки
* 3 стръка праз
* 3 скилидки чесън
* 200 г сланина на тънки ленти
* 50 г краве масло
* сол и черен пипер на вкус
за гарнитурата:
* 1,5 кг картофи
* 60 мл зехтин
* сол и черен пипер на вкус
* 1/2 връзка копър за поръсване
Начин на приготвяне:
Гъбите и празът се почистват и се нарязват. Запържват се наведнъж в сгорещеното масло. Към тях се прибавя чесънът, нарязан наситно. След това се дърпа от огъня и се овкусява със сол и черен пипер
Пилето се овкусява със сол и черен пипер отвътре, а отвън само с черен пипер. Пълни се с гъбената смес и отвора се затваря с клечки за зъби.
Слага се в тава и се покрива хубаво с лентите сланина. Налива се около 1 чаша вода и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 1 час и 15 минути.
Когато месото е готово, сланината се отстранява и пилето се допича до получаване на хубава коричка, за още 15 минути на 220 градуса, с вентилатор.
Картофите се обелват и от тях се изрязват малки топчета с подходяща лъжичка (за ноазети).
Бланшират се в подсолена вода до полуготовност и се изваждат.
Слагат се в тава с пергаментова хартия и се овкусяват със сол и черен пипер. Поливат се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса дурна, с вентилатор, до златиста коричка – около 30 минути. Поръсват се с наситнения копър.
Пилето се поднася с картофите и резените запечена сланина.
Монитор