0

Д войка британци трябва да бъдат благодарни на съдбата, че не са изхвърлили чували за боклук в гаража си, пълни с играчки от "Междузвездни войни", които бяха оценени на 400 хиляди британски лири, предава Франс прес.

Двойка британци трябва да бъдат благодарни на съдбата, че не са изхвърлили чували за боклук в гаража си, пълни с играчки от "Междузвездни войни", които бяха оценени на 400 хиляди британски лири, предава Франс прес.

Двойката от Стоурбридж не знаела какво да прави с чувалите, пълни с куклички и космически кораби, трупани в продължение на десетилетия в гаража им от техен съсед. Синът на съпрузите се сетил да викне оценител, за да се установи истинската стойност на колекцията, при която много от играчките били в оригиналните си опаковки. Някои от тях били влажни заради лошите условия в гаража, но се оказало, че става дума за най-богатата колекция от сувенири от "Междузвездни войни", пише БТА.

Лотовете били предложени на тръжната къща "Астън окшъниърс". Тя могла да реализира фигурка на командир на кораб Звезден разрушител за 32 500 британски лири. Оказало се, че това е само една от двете съществуващи подобни куклички в света, със запазена оригинална опаковка.

Що се касае до групата от шест фигурки, вдъхновена от сагата "Завръщането на джедаите", закупена за по-малко от две лири през 80-те години, сега тя намерила купувач за 1400 паунда.