Неофит събира дарения за болни деца

Духовен център ще връща проблемни хлапета в правия път, патриархът го освети

Неофит събира дарения за болни деца

В Елин Пелин ще се грижат за здравето и духа на подрастващите

Първият в България духовен център за социална рехабилитация и интеграция на деца беше осветен днес лично от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Заедно със социалния министър Деница Сачева той откри центъра в Елин Пелин днес, съобщи сайтът Двери.бг. Викарият на Софийската митрополия Белоградчишки епископ Поликарп ще отслужи водосвет за здраве и успех на служителите и бъдещите пациенти. Изграждането на центъра е финансирано от Фонд „Земеделие“.

Центърът ще предлага всички съвременни методи за рехабилитация в най-модерно оборудваните зали в Източна Европа. В него ще работят различни професионалисти: педагози, логопеди, психолози, кинезитерапевти, арт- и трудотерапевти, спортни и физиоспециалисти. Всички дейности ще бъдат съчетани и с духовна грижа за клиентите, а целта ще изцелението да се постига с духовна подкрепа и израстване.

Дейностите в центъра ще се ръководят от отец Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир. Свещеникът в момента изгражда още един такъв център в Горна Малина, който ще бъде открит след няколко месеца.

В заведението засега са назначени осем човека, но все още има вакантни места. Финансирането на дейностите в него се осигурява засега от Кремиковския манастир. Предстои в началото на новата година част от разходите да бъдат поети от държавата, но отец Серафим ще продължава да търси алтернативни начини за дофинансиране. Предвижда се към центъра ще бъде открита занималня за деца от Елин Пелин, както и курсове по чужди езици и логопедичен кабинет. По този начин не само ще се подпомогне финансово дейността на центъра, но и ще се създадат по-добри условия за обучение и грижа за децата от града. Сега много родители са принудени да водят наследниците си до София за курсове по езици или за консултация с логопед или психолог.

Отец Серафим подчерта, че среща пълна подкрепа и съдействие за дейностите си от Софийската митрополия. Заедно с грижите по осигуряването на логистиката и финансирането на центъра и екипа му стои въпросът за духовното обгрижване на малките клиенти на центъра и техните родители. Това, което отличава този център от другите подобни институции, е именно духовната грижа. В тази посока все още няма много натрупан опит и свещеникът и неговите помощници, ще са пионери в новото начинание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.