0

С ерия от графики и живописни платна, които не са показвани в мащабната ретроспективна експозиция на художника Кольо Карамфилов (1963-2014) в Градската галерия в Пловдив през януари, са сред акцентите в изложбата „Необозримо за Кольо К.” в Артгалерията на НДК.

Серия от графики и живописни платна, които не са показвани в мащабната ретроспективна експозиция на художника Кольо Карамфилов (1963-2014) в Градската галерия в Пловдив през януари, са сред акцентите в изложбата „Необозримо за Кольо К.” в Артгалерията на НДК.

Любителите на изкуството ще могат да видят селекцията от картини на отишлия си без време пловдивски творец, предоставени от колекционери и галеристи, от 4 до 20 октомври. Официалното откриване е в петък от 18.30 ч.

Изложбата ще очертае разноликото творчество на Кольо К. в неговия иначе „необозрим свят”. Ще бъдат показани ранни произведения в различни жанрове като живопис, графика, скулптура, инсталации. „Творчеството на Кольо Карамфилов е поетически сложно и дълбоко. Той е сред най-обичаните български художници, работеше с най-различни техники, правеше от всичко изкуство. Включихме в изложбата много ранни негови неща – графики още от времето, когато се подписваше като Николай Карамфилов. Има една много интересна комбинация между пластика и рисунка и, разбира се, големи живописни произведения, в които могат да се види целият този свят от символи, знаци, послания на Кольо Карамфилов”, споделя проф. Галина Лардева – изкуствовед и куратор на изложбата „Необозримо за Кольо К.”.

На изложбата в НДК ще бъдат показани и откъси от филми за и с участието на Кольо Карамфилов, който бе съпруг на актрисата и режисьор Лиза Шопова. На откриването ще има премиера двуезичен каталог, който съдържа биографични данни за художника и представя произведения от неговото творчество. Проектът се осъществява от Фондация „Култура и съвременност“ в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част от официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. НДК е партньор на проекта в частта с представянето му в София.

Посетителите ще могат да видят изложбата всеки ден от 5 до 20 октомври в Артгалерия – НДК между 11.00 и 18.00 ч. Входът е свободен.