0

В Нова Зеландия се провеждат Избори за птица на годината, като при това всичко е съвсем като на истински избори с агитация и манипулации на вота.

В Нова Зеландия се провеждат Избори за птица на годината, като при това всичко е съвсем като на истински избори с агитация и манипулации на вота.

Въпросното свещенодействие, което с лекота би могло да бъде наречено „мечта на орнитолога“ се провежда от 2005 г. и целта е да се привлече вниманието към редките и измиращи видове. Гласуването, което е по идея на Кралското общество за опазване на горите и птиците, с годините става все по-масово – ако в първия вот през 2005 г. избирателите са били едва 900, то през 2015 г. те вече са били 28 000, а през миналата година са достигнали цели 48 000 души.

През миналата година титлата се пада на кереру – „пияния гълъб“, който си похапва ферментирали плодове, напива се и пада от дърветата. За него са дали гласа си 5833 души.

По време на изборите се използват всевъзможни похвати и технологии, характерни за политическия живот – профили на птиците в социалните мрежи, татуировки, подкрепа от страна на известни личности – политици, актьори, певци и т. н.

През 2018 г. е регистрирана и първата чуждестранна намеса в изборите – за чайката Chroicocephalus bulleri са били дадени 300 гласа от един и същи IP-адрес от Австралия. Манипулацията е била открита своевременно, а гласовете – анулирани. Реториката също е достатъчно безпощадна и безогледна – например по време на предизборната кампания през 2017 г. птицата киви е наречена fat flightless f**k или тлъсто л****, което не може да лети.

През тази година системата на гласуване е променена и сега всеки желаещ може да даде гласа си за 5 кандидати, а не само за един, както е било досега и в момента феновете на различните видове пингвини се обединяват, за да получат пет гласа за пингвините.

С предварителните проучвания на избирателските нагласи и други похвати от областта на социологията нещата не са блестящи и резултатите от изборите са трудно предсказуеми – миналогодишният победител в момента дори не е достигнал топ-5.

Птицата на годината ще бъде обявена на 11 ноември.