0

П овечето хора, ако не познават „Кама Сутра“, то със сигурност са чували за нея. Не чак толкова много обаче са онези, които знаят за съществуването на европейския еквивалент на тази „неприлична“ книга, създаден в епохата на Ренесанса – „Позите на Аретино“.

Повечето хора, ако не познават „Кама Сутра“, то със сигурност са чували за нея. Не чак толкова много обаче са онези, които знаят за съществуването на европейския еквивалент на тази „неприлична“ книга, създаден в епохата на Ренесанса – „Позите на Аретино“.

Книгата, която е частично изгубена, е илюстрирана с 16 гравюри с разнообразни любовни пози, всяка от които е съпроводена от съответния непристоен сонет от Пиетро Аретино. Книгата се е смятала за символ на разврата, но независимо от всички старания на недоброжелателите, преследването от цензурата и унищожаването на тиражите й, тя става известна в кръга на просветените и е запазила славата си и до днес. През вековете са се появявали и допълнителни изображения в различните издания на „Позите“.