Членове на семейството, приятели, непознати, срещнати на улицата, видни личности, които се появяват на екраните на смартфони и на телевизионния екран - хората могат да разпознаят средно 5000 лица, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

През по-голямата част от историята на човечеството хората са живели на малки групи, включващи стотина души, но през последните няколко века настъпи коренна промяна.

Изследването на учени от университета в Йорк, Англия, показва, че способността ни за лицево разпознаване ни позволява да направим ежедневно преглед на хиляди лица, виждани на често посещавани места, на екраните на смартфони ни или на телевизионния екран. 

"В ежедневието имаме навика да идентифицираме приятели, колеги, известни личности, както и много други хора - заяви Роб Дженкинс от катедрата по психология в университета. - Но никой не е установил броя лица, които хората реално разпознават."

За целите на изследването Дженкинс и екипът му поискали от участниците да споменат броя лица, за които си спомнят в личния си живот. След това доброволците трябвало да си спомнят броя на хората, които са разпознали, без да ги познават. На участниците били показани хиляди снимки на известни личности. Доброволците трябвало да посочат кои известни личности са разпознали. Оказало се, че всеки участник може да разпознае между 1000 и 10 000 лица.

"Констатирахме, че хората разпознават средно около 5000 лица", отбеляза Дженкинс. Учените смятат, че получените резултати могат да допринесат за разработване на компютърни програми за лицево разпознаване, които са все по-често използвани на летища и в разследвания на престъпления. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Избраха най-красив ловен трофей от благороден елен

Трофеят от благороден елен, добит на 4 октомври в местността Кьостата на ДЛС-Тервел, бе обявен за най-красив трофей на провелия се на 19 октомври в ДЛС-Росица четвърти преглед на ловни трофеи от благороден елен. Той бе отстрелян от Костадин Ангелов Костов. Уникалният индивид е с перфектни генетични заложби.

Подходящото време за изолация на пода настъпи

Ако мислите с ужас за зимните месеци, защото подът в жилището ви е толкова студен, че не можете да се стоплите качествено, значи се налага да помислите за най-подходящата изолация на под. Най-бързият и сигурен вариант е да потърсите помощта на майстор. Добре би било все пак да се запознаете с някои от вариантите, с които да изолирате подовете в дома си.

Учени унищожиха вируса ХИВ със стволови клетки

Учени от Института за изследвания срещу СПИН в Бадалона, Испания обявиха, че за пръв път, откакто се прилага антиретровирусна терапия са успели да отстранят напълно ХИВ от кръвта и тъканите на пациенти.