Нено Димов с обвинение за кризата в Перник (ОБЗОР)

Нено Димов с обвинение за кризата в Перник (ОБЗОР)

Оставиха го в ареста, Борисов прие оставката му

  • Въпреки предупрежденията, че язовирът пресъхва, екоминистърът умишлено пускал вода на 2 предприятия

Екоминистърът в оставка Нено Димов е обвинен в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. След 24-часовото му задържане в 3-то районно управление на МВР в София, в ранния следобед в петък той бе задържан за 72 часа в ареста на НСлС с прокурорско постановление, а в събота спецсъдът ще разгледа мярката му за неотклонение. Подробности за досъдебното производство изнесоха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров, наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Досъдебното производство в спецпрокуратурата е образувано на 20 декември 2019 година и е за

безстопанственост на длъжностни лица

във връзка с водната криза в Перник. По него са извършени множество действия за установяването на виновните. В четвъртък бе проведена акция на МВР, ДАНС и КПКОНПИ, при която бе арестуван и екоминистърът. В петък на обяд пък от МС съобщиха, че Димов е подал оставка, която е приета от премиера Бойко Борисов.

Дебитът на язовир „Студена“ значително е намалял до обеми, приближаващи критичния минимум, т.нар. мъртъв обем на язовира, при който не може да бъде осъществявано водоподаването за питейни нужди на населението на града. Язовир „Студена“ съгласно Закона за водите е държавна собственост и като такъв той се стопанисва и управлява от МОСВ. Нивото на водата в язовира се наблюдава от ВиК-Перник. ВиК докладва за състоянието на нивото на екоминистъра. Установено е, че от началото на 2019 година нивото на водата в язовира значително е намалявало и ВиК-Перник непрекъснато е уведомявало община Перник, областната управа, както и екоминистъра. Министър Димов ежемесечно е утвърждавал съответните графици и е разрешавал водоподаването за битови и промишлени нужди. Установено е, че в разрез със Закона за водите и други подзаконови нормативни актове Димов е разрешавал използване на вода от язовира за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно уведомяван писмено, че нивото на водата в язовира намалява и то значително през последните години. Според прокуратурата министърът е нарушил служебните си задължения и в периода 1 януари 2018 година - 17 ноември 2019 година е издавал разрешителни за промишлено водоползване от дружествата „Стомана индъстри“ и „Топлофикация-Перник“ в някои случаи в по-големи размери от поисканите, макар притокът в язовир „Студена“ да е намалявал драстично. На територията на „Стомана индъстри“ има други 16 фирми, част от които ползват промишлена вода и я плащат на „Стомана“. Министърът умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния режим на язовира, въпреки наличието на доклади от различни институции.

Обемите, които обичайно на месец са давани за промишлено водоползване, са 280 млн. куб. м вода за едното дружество и 100 млн. куб. м вода за другото. По първоначални данни причинената

щета е на стойност 11 867 389 лв.

Назначени са експертизи. Разследващите уточниха, че според Закона за водите на първо място трябва да се задоволява населението с питейна вода от водния ресурс и по изключение се допуска подаването за промишлено водоползване, ако това няма да затрудни осигуряването на питейно-битовото. Дори да има издадено разрешение, екоминистърът има пълномощие и задължение, ако възникнат извънредни обстоятелства или е уведомен за намаляване на водния ресурс, да измени графика или да прекрати тези разрешителни за водоползване. Ако екоминистърът е бил изпълнил служебните си задължения и не е разрешавал изтичането на воден ресурс за промишлени нужди, в момента язовир „Студена“ трябва да има приблизително над 7 млн. куб. м вода, които са напълно достатъчни, за да няма режим в Перник, въпреки очевидно окаяното състояние на водопреносната мрежа там, казаха още от прокуратурата.

В разследването има няколко направления – проверяват се всички действия, свързани с ремонта на стената на язовира и водонапорната кула, които се извършват със заем от Световната банка, всички обстоятелства, свързани с управлението на водния ресурс от страна на МОСВ, като и се изследват действията на длъжностните лица от оператора на водния ресурс – служителите на ВиК-Перник. 51% от ВиК се държат от МРРБ. До този момент са събрани

доказателства в 48 тома

Извършени са претърсвания в служебни помещения в МОСВ, във ВиК-Перник, в домовете на бившия областен управител, на бившия кмет на Перник и на бившия управител на ВиК. От кабинета на екоминистъра и от дома му са иззети и документи, касаещи дружеството „Юлен“, по повод писмо на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, свързано с концесиите на дружеството. От прокуратурата уточниха, че на този етап събраните доказателства в тази насока все още не са категорични и не са достатъчни да се направи обоснован извод дали има или няма извършено престъпление, но проверката продължава със събиране на други писмени доказателства и разпити.

За Нено Димов спецпрокуратурата ще поиска от съда налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ с мотив, че има опасност да извърши друго престъпление, както и да повлияе на разследването, защото като министър би могъл да разпореди укриването или унищожаването на писмени доказателства или на магнитни носители, както и да повлияе на събирането на гласни доказателства. Ще има и други обвиняеми, ако бъдат събрани убедителни доказателства, казаха от прокуратурата. Установено е, че ремонтът на язовирната стена в Перник е извършен под вода и не е имало изпускане.

Проверките продължават не само в Перник. Целта е да се предотврати водна криза и в други райони на страната. Със съвместни заповеди на главния секретар на МВР и на председателя на ДАНС са разпоредени проверки на територията на всички ВиК дружества в страната. Ако бъдат открити данни за престъпления, ще бъде уведомени прокуратурите по места.

Правят Пътна карта на боклука

В момента се изготвя Пътна карта на боклука в страната, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. След разкритите депа с италиански боклук главният прокурор Иван Гешев разпореди на МВР и на ДАНС да бъде извършена проверка. Конкретно със задачата са натоварени главният секретар на МВР и шефът на ДАНС, които са изготвили план за проверка на всички площадки, които се използват за съхранение и преработка на боклук. В Главна дирекция „Национална полиция“ е сформиран щаб, където ежедневно постъпва информация от цялата страна и се прави Пътна карта на боклуците в България. Като свърши проверката, ще се знае къде в коя точка на страната какво количество боклуци се съхраняват и какво се прави с тях. Ако бъдат открити нарушения или данни за престъпления, ще бъде уведомена прокуратурата.

Местното ВиК с нов шеф

ВиК инженерът Борислав Иванов от Радомир бе избран за управител на пернишкото ВиК дружество. Това стана на общо събрание в петък, съобщиха от предприятието.

Иванов е 34-годишен, в момента работи в радомирския завод "АК Електрик". Преди това е бил ВиК проектант, работил е във ВиК-Перник в екипи по проучване, проектиране и организация на дейността по изграждане на водопроводни инсталации и мрежи, също и като началник на пречиствателната станция за питейни води.

Самият Иванов не е присъствал на събранието, на което досегашният управител Иван Витанов е освободен. До смяната на Витанов се стигна заради тежката водна криза в Перник. Ден по-рано спецпрокуратурата, заедно с ДАНС, МВР и КПКОНПИ, проведоха претърсвания и разпити, включително в пернишкото ВиК дружество и областната управа на града.

Решават следващата седмица кой ще поеме МОСВ

Коалиционният съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще обсъди в началото на следващата седмица кой ще замени начело на МОСВ подалия оставка Нено Димов, който се сдоби с обвинение заради водната криза в Перник. Това съобщи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНТ. Според него задържането на Димов било излишно, тъй като иззетите при акцията документи били предоставени още през декември.

Оставката на Димов е деветата поред в кабинета "Борисов 3“. В края на ноември миналата година с поста си се раздели социалният министър Бисер Петков. През май това се случи с тогавашния земеделски министър Румен Порожанов, а през март 2019-а и с правосъдния министър Цецка Цачева. Валери Симеонов сдаде поста на вицепремиер през ноември 2018-а. През лятото на същата година Борисов взе главите на трима министри - на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и на МВР шефа Валентин Радев. През 2017-а пък Борисов освободи тогавашния здравен министър Николай Петров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.