От 2005 година досега са издадени общо 8 разрешителни за горене на неопасни отпадъци (RDF). Това заяви министърът на околната среда Нено Димов по време на парламентарния контрол. Поводът пък са поредните няколко случая на нерегламентирано горене на отпадъци в няколко ТЕЦ-а в страната, което доведе и до тяхното временно спиране,

Сега Димов обясни, че България е единствената страна в ЕС, която има ограничение за вноса на отпадъци с цел горене, за да не се допусне прекомерен внос. Разрешено е само горенето на  отпадъци до 1/2 от  годишния капацитет на съответната инсталация. През 2018-та година са внесени 85 хиляди тона отпадъци, като в ТЕЦ-е са изгорени едва 3 % от тях.

Последната година пък са направени общо 45 проверки на 8-те разрешителни за изгаряне. Така ТЕЦ "Бобов дол" е глобен с 92 000 лева, за централата в Сливен има издадено наказателно постановление за 24 000 лева, за горенето на биомаса в ТЕЦ "Брикел" и "Република" издадените санкции са за 79 000 лева.

Димов уточни, че другите страни от ЕС горят много повече отпадъци от България и даде пример с Дания и Швеция, които горят над половината от отпадъците, които произвеждат. Това било пък близо 1/3 повече отколкото в България, като дори в Дания внасят допълнително. По думите му само 4 държави в ЕС изгарят по-малко отпадъци от България.

Преди това Димов отговори на въпрос са пожара в депо под магистрала 'Струма" преди няколко седмици, в резултат на което съоръжението бе повредено. От думите му стана ясно,че през 2018 - 2019 година са правени 5 проверки на собственика на двете площадки и са открити нарушения. През март месец 2018-та е била наложена глоба от 2000 лева за това,че не води отчет, през ноември същата година - че се съхраняват отпадъци на неразрешено място, като наложената санкция е 5000 лева, но тя е в съдебна процедура. През май тази година е имало нова проверка с нови предписания, отпадъците да бъдат премахнати. Били са съставени два акта на собственика, който е отказал да ги приеме и те в крайна сметка са му били връчени чрез общината. На 11 септември е издадена принудителна мярка всички отпадъци да се преместят, като крайният срок за това е 15-ти септември. По думите му предстои РИОСВ - Перник да започне най-тежката процедура по отнемане на разрешителното на "Феникс - Дупница", ООД, но за тази цел трябва да има в сила две наказателни постановления. Към момента има само едно, а другото е в съдебна фаза. Когато и то приключи, процедурата ще бъде стартирана.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини