Немски пациенти ще се възстановяват в България почти безплатно

Немски пациенти ще се възстановяват в България почти безплатно

От следващата пролет немските пациенти ще се възстановяват в България за сметка на здравните каси на Германия. В периода март – септември 2020 г. се очакват над 10 000 немци, които ще се възползват от новата възможност, обяви президентът на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) Сийка Кацарова на пресконференция.

България вече е част от списъка на Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси с държавите, в които признава предоставянето на медициндси амбулаторни услуги. В Германия в момента има 109 задължителни здравни каси плюс фондове „Социални грижи“, в които са осигурени 73 млн. души към края на миналата година. Повече от 20 милиона немци годишно използват извънболнична профилактика в страната и чужбина. При лекарско предписание на лекуващия лекар, здравната каса покрива разходите за процедурите и около 90 на сто от средствата за лечение. За останалите разходи като настаняване, пътни разходи или туристически такси, се отпуска обикновено еднократна субсидия.

Български балнео- и спа хотели ще може да настаняват немски пациенти за профилактика от 2 зо 3 месеца. Здравноосигурените лица може да се възстановяват веднъж на три години или по-често при наличие на медицинска необходимост, коментира Кармен Щрук, заместник-управител на Германо-българската търговска камара. Бизнес организацията заедно с БСБСПА след дълга кореспонденция с немската асоциация на здравните каси успяват да договорят включването на България в списъка, в които се реимбурсират средствата за възстановяването.

„Радвам се, че съм част от финала на една дълга битка. От 10 години сме в битка за това рехабилитационният процес в България да се презентира като една добра възможност за профилактика в здравето на българите“, коментира успеха за българския туризъм председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова. По думите й трябва да се обединят усилията за оставане на този пазар. „Това е предизвикателство, защото критериите за качество и предлагане на услугата ще трябва да вървят по съвсем други стандарти“, допълни шефът на здравната комисия.

Сред предизвикателствата пред бранша са намаляващия брой на доктори и незнанието на чужди езици. Освен това тепърва немските туристи ще трябва да научат за България и възможностите за рехалитация. Сред предимствата на страната ни пред конкуренцията (Словения, Полша и Чехия) е по-добрата ни база, подходящите климатични условия и 600 термални извори, смятат от Съюза по балнеология и СПА туризъм. „България има опит с немски пациенти вече повече от 50 години, всяка година ни посещават между 5 и 10 хил. германци за рехабилитация. Разликата е, че вече ще им се покриват разходите“, смята туроператорът Калин Драганов. За да се увеличи драстично броят им БСБСПА ще поиска пари от туристическото министерство за реклама. Вече е издадена брошура с 26 сертифицирани хотела, с която ще бъде разпространена сред здравните каси в Германия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.