0

Н емите патици, известни като мускусни, са най-благодарният вид домашна птица за отглеждане. Практически те са полудиви и почти сами се грижат за себе си.

Немите патици, известни като мускусни, са най-благодарният вид домашна птица за отглеждане. Практически те са полудиви и почти сами се грижат за себе си.

Тъй като са запазили в гените си дивата природа, като поотраснат е добре да се подрежат крилата им. Защото в един момент наесен, когато наедреят, цялото стадо просто може да излети пред онемелия от изненада поглед на стопанина си.
Без шум
Мускусните патици са най-популярният вид птица, която изисква минимум грижи и дава максимална печалба. Те са големи патици с широко дълго тяло и къса шия, месните образувания са разположени близо до човката, на главата има гребен. На закрито у дома се практикува отглеждането им почти във всички страни. Тази домашна, спокойна, красива птица не тропа, не създава излишен шум, не изисква специални грижи, те не се нуждаят от езерце. Те имат голям растеж и жизненост.


Аромат
Основното им местообитание е в страните от Южна Америка и Мексико. Местните жители ги опитомяват и започват да ги изнасят в други страни. В България бяха особено популярни сред стопаните на задни дворове през деветдесетте години. Наименованието "мускусни патици" е получено поради мускусния аромат от израстъците на главата.
Замръзват
Важно е да се знае, че температурите под -5°C са опасни за птиците, защото им замръзват краката, което води до тяхната смърт. Женските обичат топлината, затова водоемите със студена вода не са подходящи за тях. Те просто са повече на брега, отколкото във водата. Могат спокойно да се отглеждат без воден резервоар.
Развъждане
Как да си ги завъдим? Просто е необходимо да се засели от тях 1 семейство или 8 патета на 1 м2. Добре е това да е топла, суха стая с възможност за вентилация, но трябва да има и достъп до тревата. Температурата в помещението трябва да бъде приблизително 18 градуса Целзий. От тавана можете да окачите лампа с нажежаема жичка, ако е студено, тогава немите дами се гмуркат под нея. В къщата е необходимо да се инсталира осветление от около 5 вата. Подът да е покрит със стърготини от слама или дърво. Необходимо е да се изгради плосък (поради краката на мрежата) костур на височина 20 см от пода. Тя може да бъде дъски или наклонени пръти.
Хранене
Храненето им е съвсем просто, те ядат всичко. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че киселата храна трябва да бъде извадена от хранилките и измита. Подаващото устройство трябва да е дълго. Налейте вода в детска кофа и покрийте с не много дълбока купа, по-голям диаметър от кофата. Обърнете и поилката е готова. В него птицата няма да може да плува в студения сезон. Там, където се разхождат, не трябва да има счупени стъкла, нокти или метални фрагменти.
Лятото
Когато поотраснат и излязат на двора, там, където се разхождат, просто изкопайте вдлъбнатина и поставете резервоар за вода. Те ще се къпят в него, както и ще пият вода. Пускайте патиците навън не по-рано от 10 часа, така че да няма роса. Трябва да живеят отделно, защото не се разбират с другите птици. И това пречи на храненето им, защото се чувстват неспокойни.

Обичат тиквички и зърно

В домашни условия е удобно да се храни зеленчук от индолект. Най-евтината храна са настърганите тиквички и смляното зърно в съотношение 2 към 1. Идеалната храна за балансирана диета е пшеничната и царевичната каша. Там можете да добавите още зеленчуци, билки, трици, кюспе. Когато сте изчислили да отглеждате индорек за месо, трябва да добавите 15% смлян грах, соя или слънчоглед към храната им. Мускатите патици получават много вкусно, диетично, а не мазно, нежно месо.