НЕМЕКСИС: Злоупотреби спънаха борбата с коронавируса в света; България се е справила най-добре

НЕМЕКСИС: Злоупотреби спънаха борбата с коронавируса в света; България се е справила най-добре

Злоупотреби, присвояване и корупция в здравните системи по света са влошили медицинските грижи за болните от КОВИД-19 и са допринесли са смъртта на доста от тях в една трета от държавите, показа изследване на НЕМЕКСИС, проведено през април. 

Смъртни случаи на болни от КОВИД-19 в резултат от нередностите е имало в 33% от страните, а в Европа само в Италия, Испания, Франция и Англия, не и в България.

НЕМЕКСИС е международна организация за борба с корупцията и злоупотребите в здравеопазването с централа в Берлин и клон във Вашингтон. Тя изтъква в доклада си, че в половината от 58-те изследвани държави е имало силни изяви на разобличители, които в различна степен са пострадали от разкритията си.

Изследването обхваща 76% от населението на света. В него има данни за 39 държави в Европа, включително България, (без скандинавските, прибалтийските, Чехия, Словакия и Унгария, Беларус и Украйна). 

„Това е първото в света голямо изследване за злоупотреби, корупция и прахосничество в здравеопазването във време, когато човечеството се бори с КОВИД-19", пише д-р Пол Милата от управата на НЕМЕКСИС, който е съавтор на доклада. “То обхваща 76% от населението на света. Оценката и степенуването на изследваните проблеми изискват специални познания, затова то се базира на данните от 512 експерти в службите за сигурност и организациите по места. Те имат надеждни сведения от първа ръка и с тях НЕМЕКСИС е работила и преди. Резултатите ни настойчиво приканват властите за цялостни разследвания."

Натиск и репресии срещу хората, първи вдигали тревога за вируса, е имало в една четвърт от страните. Предвид съдбоносната важност на ранното откриване на инфекцията този натиск е най-явен знак за наличие в съответната здравна система на нещо гнило - измами и злоупотреби, свързани с КОВИД-19, в началото на пандемията, изтъква НЕМЕКСИС.

“Щом КОВИД-19 предизвика появата на разобличители в половината от държавите, а в една четвърт от тях те са репресирани, очевидно е крайно време правителствата да въведат норми за тяхната защита. Запушването на устата им води до загуба на фокуса в усилията да се помага на болните от КОВИД-19. Не можем да си позволим дори един човек да умре от заразата заради заглушаването на гласа на разобличителите.”

Най-масови според доклада са измамите и злоупотребите с лични защитни средства и облекла - има ги в 81% от страните, като в 62% има и черен пазар за тях. Втори по масовост са присвояванията на средства, предназначени за борба със заразата - има ги в 58% от изследваните държави.

Изследването е проследило медицинските грижи за болни от КОВИД-19 между 4 и 22 април. Това е периодът на най-строгите мерки и най-тежките икономически и политически последици от тях. Тъкмо тогава нередностите в здравеопазването са причинили най-големи щети.

Имало е 7 вида нередности: измами с тестовете, с личните защитни средства и с апаратите за обдишване; черен пазар; менте оборудване; кибератаки срещу здравната система; присвояване на пари; подкупи за медици. Всяка от 7-те нередности е довела до появата на разобличители, до стачки и до човешки жертви. Докладът специално изтъква, че в САЩ и 7-те проблема са се откроили най-ярко в сравнение с останалия свят, като това важи особено за защитните средства и за наказанията за смели изказвания на длъжностни лица.

В 80% от държавите измамите и корпцията в здравните системи на фона на епидемията са оценени като "много големи" (59%) или "големи" (21%).

България е сред страните, в които е имало присвоявания при тестовете и личните защитни средства, но не и при медицинска апаратура. У нас е нямало черен пазар за тях, нито пък са пробутвани ментета.

Вземане на подкупи от длъжностни лица и медици са регистрирани в 14 държави, сред които САЩ, Франция и Италия, но не и България.

Стачки (откази на лекари и медицински сестри да ходят на работа заради нередности) е имало в 46% от страните, включително и България наред със Сърбия, Англия, Франция, Италия, Турция и Полша.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.