0

 

Немци луднаха по рожбата на международно известната крава Пенка.
До ден днешен интересът към нея не стихва, особено след появата на бял свят на нейното теленце.

 

Немци луднаха по рожбата на международно известната крава Пенка.
До ден днешен интересът към нея не стихва, особено след появата на бял свят на нейното теленце.


През месец август миналата година Пенка стана горда майка, а стопанинът й кръсти новороденото на бившия британски евродепутат Джон Флак.

Писма
„Нашенци много бързо забравиха за Пенка, Джон и мен. Отдавна никой не го интересува тяхната съдба. Факт е обаче, че продължавам да получавам писма от чужбина и то най-много от Германия. Имам по някое и от Англия. В последните писма ми изпращаха малки суми, за да зарадват Пенка и Джон, а най-интересно е, че всички ме молят да им изпратя снимка на нейната рожба. Даже като нося писмата на преводач и там ми пишат, че са ми благодарни за моята борбеност и винаги ще ме подкрепят. Поканил съм няколко семейства от Германия и вероятно ще ни дойдат на гости това лято”, обяснява собственикът на Пенка – Иван Харалампиев. Той вече е успял и да се пребори в съда с наложените му 9 акта, като казва, че не е имало причина да го глобяват.

Слава
8-годишната крава стана международно известна, след като изчезна от животновъден обект в село Мазарачево на 12 май 2018 г. Две седмици по-късно тя беше открита в Босилеград в съседна Сърбия, а връщането й отново в България беше равносилно на смъртна присъда. По пътят към България кравата беше бременна, но загуби теленцето си, припомни Иван Харалампиев. Първоначално властите обявиха, че Пенка трябва да бъде умъртвена заради това, че е пребивавала в страна, която не е членка на ЕС, но след като беше дадена гласност на случая, властите я помилваха.
Застъпник
Първи за Пенка се застъпи тогавашният британския депутат Джон Флак, който през лятото на 2018 г. я посети лично в село Мазарачево. „Почти веднага разбрах за случващото се с Пенка от българските медии. Аз съм голям любител на животните, семейството ми е 12-то поколение фермери. Нямаше как да остана равнодушен на случващото се.
Има толкова много крави в България, които преминават през границите. Аз съм тук, за да видя какво точно се случва. Смятам, че е абсолютно нелепо да има такъв закон, който да убива кравите, въпреки че те са здрави. Според мен трябва да се върви към промяна”, обяви тогава Джон Флак, който пристигна в България, за да се запознае с Пенка.
Петиции
Стигна се до там, че той предложи лично да заплати изследванията на животното, само и само то да бъде спасено. Не бяха малко и петициите, които стартираха, като крайният резултат беше налице. „Не може само затова, че едно животно е преминало граница, да се иска да се умъртви. Даже не искаха да я изследват тогава, това не е справедливо. Защо да се убива животното като то е напълно здраво”, коментират и сега съселяни на Харалампиев.

Дом
Към този момент Пенка се радва на 5-месечния Джон и продължава да обитава животновъдния обект в село Мазарачево, откъдето изчезна преди 2 години. Нашенци пък предлагаха какви ли не суми само и само да закупят Пенка с цел да привличат чуждестранни туристи. Харалампиев обаче е категоричен, че каквато и сума да му предложат Пенка и Джон не би продал никога.

Мерки
А за да е сигурен, че няма отново да се сблъска с тези перипетии, той е взел строги мерки, за да запази животните си и те да няма как да избягат зад граница. „Имам си пастир, както и момче, което ми помага. Сега имам общо 25 крави и 10 коня. До два месеца очаквам още едно ново попълнение от най-добрата приятелка на Пенка. Няма как да не съм благодарен за всичко, което направи за мен Джон Флак. Затова и на него кръстих теленцето”, обяснява с усмивка Иван Харалампиев.
Той дори успял да се чуе със спасителя на Пенка, който разбрал от български медии, че теленцето е кръстено на него. „Джон вече не е евродепутат. Обеща ми обаче в най-скоро време да дойде и да види съименника си. Прекрасен човек е, а сега се е отдал изцяло на животновъдството. Той има страхотна модерна ферма”, разказа още Харалампиев.

Стопанинът й иска да направи голяма ферма

Към този момент неговата най-голяма мечта е и той да изгради ферма по подобие на тази на Джон Флак. Харалампиев отглежда животните си в животновъден обект в Мазарачево, но се надява да си върне наследствени земи, където да изгради своята ферма. „Някога тези земи са били на моя дядо, след това станаха държавни, а сега едно лице ги взе. Водим дела и чакам крайното решение на Върховния касационен съд. Надявам се да спечеля делото и най-накрая да сбъдна тази моя дългогодишна мечта. Най-малкото пространството ще е още по-голямо и моята най-голяма любов – животните, ще се чувстват още по-добре“, категоричен е Иван Харалампиев, който посвещава всяка свободна минута на кравите и конете си.