Около 50 млн. лв. са загубите за държавната хазна годишно заради сивия сектор в подготовката на шофьори. Това съобщи председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев по време на представянето на новия проект на КНСБ „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“.

Според Георгиев

сивият сектор в бранша е около 80-90%

Председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите посочи, че най-разпространената схема в нелегалните автошколи е арендаторството в обучението, при което един автоинструктор е носител на разрешителното за обучение, но съвсем друг го извършва и по този начин не може де бъде осъществен контрол и не плащат никакви такси за разрешителни.

Нелегалните автосервизи също бяха посочени като генератор на сива икономика от председателя на браншовата камара на автосервизите инженер Емил Германов. Според него

в страната работят 6800 нелегални автосервиза

като от тях 1500 били в столицата. За да се намали сивият сектор, от камарата предлагат с промени в Закона за пътните превозни средства да бъде създаден публичен регистър на извършваните ремонти. По този начин според Германов ще се намали и нелегалната дейност на автоморгите.

В строителния сектор около 40% от работещите се причисляват към сивата икономика, а при майсторите процентът скача дори на 60 на сто. Това заяви Цветелина Иванова, председател на Федерацията на независимите строителни синдикати. Общо

около 250 000 в сектора се трудят без осигуровки

Земеделието и леката промишленост също са засегнати от този проблем.

За да се подобрят условията в тези четири сектора, от КНСБ започват нов проект, който се финансира по ОП „Добро управление“ и ще включва няколко етапа. Ще бъде направено изследване на тези четири сектори и на база на него ще бъде изработена карта, която ще покаже в кои региони на страната е най-голям делът на сивата икономика. Ще бъде създадено и мобилно приложение за подаване на сигнали както за нерегистрираните трудови отношения, така и за добрите пример на коректни работодатели. По проекта ще бъде създаден и анимационен филм. Накрая ще бъде разработен и пакет от мерки, които ще включват законодателни инициативи с цел да бъде преборена сивата икономика и недекларирания труд, обясни Даниела Алексиева, експерт в КНСБ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Едва 23 от 253 къщи за гости са изрядни

253 къщи за гости ще трябва да върнат общо 46,4 млн. лв. Това е резултатът от проверката на Държавен фонд „Земеделие” на всички обекти, които са направени с европари по програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, съобщи Нова телевизия.

Доходите нарастват с 11.3% през третото тримесечие, а разходите - с 4.3 на сто

Общият доход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1716 лв. и нараства с 11.3 на сто спрямо същото тримесечие на 2018 г., съобщи Националният статистически институт. Общият разход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1583 лв. и се увеличава с 4.3 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година.