Нектар или смути?

Нектар или смути?

Нектар или смути? Едно и също ли е? Две различни напитки ли са? С какво едната е по-полезна от другата? Защо смути, а не нектар трябва да дават на децата в детските градини и забавачките? Всички тези въпроси породи проектът за промяна на Наредбата за детското хранене сред мои близки.

Нещо повече, проблемът с какво хранят хлапетата в градините нажежи спора, че се стигна до там да се питаме вредна ли е баницата на баба, защото е тестена, или не е? Защо децата в градината трябва да черпят с картонена торта, която се разглобява на триъгълни кутийки, пълни с бонбони и сухи пасти, а не с истинска? За неосведомените уточняваме – такава практика има въведена в повечето софийски детски градини, тъй като внасянето на истински торти е забранено. Проектът за промяна на наредбата обаче не реабилитира нито баницата на баба, нито тортата на мама. Тя обаче легализира иначе така модната дума смути, като го включва като задължителна напитка в храненето на малчуганите два пъти седмично. Така че, който не знае какво е смути, е редно отсега да направи справка с речника, за да не се пули в недоумение в седмичното меню в коридора на детската градина, когато отиде да взима внучето.

Иначе смутито е нещо твърде фешън, както казват тийнейджърите, и да се надяваме толкова полезно, колкото го описват. Защото то, смутито, не е като нектара на баба, разбит от плодовете на компота.

Въпросният проект на наредба залага твърде добри неща в детскоградинското хранене. Например децата всеки ден трябва да консумират мляко, конфитюрите и сладката трябва да са екстра качество и без никакви подсладители и консерванти. Изискванията към сиренето и кашкавала също е високо.

Ако всичко, записано в текста, бъде прието, че и изпълнено, следва родителите да са напълно спокойни за храненето и здравето на своите чеда.

Дотук всичко звучи твърде добре, ако не се вземе под внимание досадният факт, че храната струва пари, а парите за детските градини се получават под формата на субсидии от общините, както и от таксите на родителите. И ако в София и градовете, където все още може да се намери работа, че и да има хора, които заработват добре, съвсем различно е положението в повечето населени места в страната.

Представете си един регион като Северозападна България, който е с най-висок процент безработица. В същото време родителите са задължени да изпращат децата си на забавачка, за да не им отрежат детските. Общините обаче нямат високите приходи от данъци като в столицата например, за да осигурят екстра мармалада на хлапетата. Как кметовете на тези общини ще успеят да вържат бюджета така, че парите да стигнат и децата да бъдат хранени с храните, посочени в проектодокумента? Ето на този въпрос следва да се потърси отговор. Аз лично не мога да го дам, но има финансисти – управленци, които би следвало да намерят решение. Защото останем ли само с една, иначе добра наредба, като нищо смутито ще бъде нищо повече от нектар.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.