Некоректни татковци платиха 6 млн. лв. издръжки за година

Некоректни татковци платиха 6 млн. лв. издръжки за година

ЧСИ-та прибраха 7 млн. лв за забавени заплати от шефове

Некоректни татковци са платили 6 млн. лева за издръжки през миналата година. Това показват данните на Камарата на частните съдебни изпълнители у нас. Според статистиката делата за неплатени издръжки през 2018 г. са били 1200, а за предаване на деца – 154.

„Имам изпълнително дело за режим на отношения на родители с децата им, което е образувано преди няколко месеца. Бащата следваше да осъществява контакти с детето си, изпратихме на майката покана за доброволно изпълнение“, разказа пред „Монитор“ един от стотиците подобни случай частният съдебен изпълнител Стоян Якимов.

„Като получи призовката, тя пусна обяснение по изпълнителното дело, че не може да бъдат осъществявани контакти на детето с бащата,

защото то не желаело,

страхувало се от баща си

През 2017 г. обаче бяха въведени глоби за неизпълнение на този режим на родителските права. Бащата отива да вземе детето, но не го получава и след това подава жалба, че не му е дадено детето. При всяко неизпълнение на режима на майката бе налагана глоба. След 2-3 месеца бащата започна да взима детето. Жената обжалва глобите, но бащата вече взима детето 2 пъти в месеца за събота и неделя. А тя всеки понеделник след това идваше и пускаше в кантората молба, че е дала детето и да не бъде глобявана. Така бащата започна да осъществява връзка с детето си. Тези глоби имат дисциплиниращ и превантивен ефект“, категоричен е Якимов.

Според данните на Камарата на ЧСИ-тата през миналата година са

били образувани и 1030

дела за неплатени заплати

а събраните вземания от некоректни работодатели са за 7 млн. лв. От данните става ясно още, че спада задлъжнялостта на хората, защото отмина пикът по време на кризата.

„Поизчистиха се кредитите, а в един момент и банките спряха да кредитират, защото повече проучват и нямаше толкова кандидати за кредити. В кризата хората не бяха сигурни в доходите си, не знаеха дали след това ще могат да плащат кредитите си. Можем да кажем, че длъжниците намаляват“, обясни още Якимов.

„Миналата година главната юрисконсултка на „Топлофикация“ ни каза, че който е бил даден на съд и е минал през ЧСИ, след това започва да си плаща задълженията. „Топлофикация-София“ дава длъжниците на ЧСИ, а мобилните оператори и банките ги дават на колекторските фирми“, коментира още Якимов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.