Великият пост, популярен още като Великденски, е най-важният от всички пости през годината в Православната Църква.

Той представлява подготовка за големия християнски празник Възкресението на Господ Иисус Христос.

Неговата същност съвсем не е в това да пречистваме тялото си, преминавайки само на растителна храна, това не е вегански режим или диета, както някои смятат, че по време на поста ще отслабнат и затова го предприемат. Това е акт за спасяване на нашите души, омиване от всичко вехто, невзрачно и нечисто.

Постът е нашата духовна храна, той е в помощ на човека, за да може да принесе жертва, както Господ Иисус Христос беше принесен в жертва. То не бива да е самоцел, а да е издържан и да е дар пред Бога, защото Неговите страдания не бива да са за нас нещо, което можем да отминем с лекота.

Постът не е хранителен режим, а е свързан пряко с молитвата. Той е нещо твърде осмислено. Затова и съвсем различно е Предпасхалното богослужение по време на Светата Четиридесетница, наречена така според броя на дните на поста.

„Господи, помилуй!” звучи по различен начин. Това е времето, когато се чете прекрасната великопостна молитва на свети Ефрем Сирин: „Господи и Владико на моя живот, не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие. Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене, Твоя раб. Ей, Господи Царю, дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков. Амин”.

Осъзнавайки всичко това, съединявайки душата с ума и молитвата принасяме истинска жертва пред Бога.

Ние извършваме този пост не за наше тщестлавие и да се хвалим, че сме постили, а затова, че Христос живее вътре в нас.

Ето, на вечернята (вечерно богослужение, б.р.) всички ние, православните християни пристъпваме едно от най-умилителните последования в нашата Православна Църква, а именно последованието на прошка. Това е забележителен призив на Църквата към всички хора да простят на обидилия ги и самите те да измолят прошка от този, когото са обидили. Църквата придава особено значение на това последование и призовава тази прошка да не бъде формална, а тя да бъде действителна и да е съзнателен акт на нашата свободна човешка душа, свободна мисъл и православна душевност, насочена именно към това да изпълним Божията воля и да простим на другия, и да се надяваме Господ да прости на нас всички прегрешения.

Затова бих желал да поискам прошка от всички, които съм наранил или обидил по някакъв начин умишлено или неумишлено, и съм нанесъл рана и скръб в душата им. Като прощавам и аз на всички, които по един или друг начин са нанесли мъка в моята душа, сърце и затова от духовна архиерейска съвест и човешка молитва изказвам към всички мои православни братя и сестри простете и на мене грешния!

По темата: пости църква БПЦ
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Игра на тронове“ с много губещи

Дойде краят на една ера. „Игра на тронове“ ще остави дълбок отпечатък в телевизионната история, но мнозина предпочитат сериалът да се беше превърнал в приказка без край. И, не, не става въпрос да се раздува с епизоди, които гонят по брой „Дързост и красота“.

Последните метри на предизборната кампания силно изнервят задкулисните играчи

Всички (олигарси) срещу Пеевски

Последните метри на предизборната кампания силно изнервят задкулисните играчи

В час по математика влиза инспектор. Прекъсва учителката и казва:
- Сега въпроси задавам аз! В тази стая има 24 ученици, 1 учителка, 1 инспектор, 52 обувки, 1 черна дъска, 28 бели и 11 цветни тебешира, 36 стъкла за прозорци, 18 щори и една гъба. Въпросът е на колко години съм аз?
Гробна тишина. Ръка вдига Иванчо.
- Кажи, момче!
- На 40! - смело отговаря Иванчо.
- Откъде позна бе, младеж?
- Еми вкъщи имам брат на 20 и мама казва, че е полуидиот...

Удобният параван на забравата

Непознаването на закона не е оправдание. Това трябва да се учи не само от студентите по право, а още в училище. За да влезе в главите на всички, а не само на юристите. Защото по закон КПКОНПИ вече има право да проверява всички държавни регистри, както и банковите сметки на лица, които са длъжни да обявяват публично имуществото си. И ето, че заради непознаването на закона лъснаха фрапиращи разминавания между имуществото в декларациите и притежаваното.