НЕК обвинява КЕВР за дефицита в компанията

НЕК обвинява КЕВР за дефицита в компанията

КЗК пък глоби държавната фирма в злоупотреба с господстващо положение

В доклад до КЕВР за цените на електроенергията за новия регулаторен период започнал от 1 юли, шефът на НЕК Петър Илиев констатира, че заради решенията на регулатора и непризнаването на разходи на държавната компания отчита голям дефицит.

Според написаното


комисията не е уважила почти никое искане

на НЕК, когато е обсъждала цените на тока, влезли в сила от 1 юли, като е определила всички претенции на обществения доставчик като неоснователни. Анализът на НЕК показва, че има голяма вероятност дружеството да продължи да формира дефицит, защото и за новия регулаторен период комисията не е отчела някои обстоятелства, които е възможно да формират допълнителни разходи, посочва директорът в доклада си.

В доклада си Илиев пише и за недопустимостта


КЕВР да не изпълнява текстове от Наредбата за регулиране на цените,


а да ги тълкува и така да прехвърля разходи, формирани на регулирания пазар, на свободния.

Посочват се примери за удовлетворени искове за предходни периоди само на производители за сметка на обществения доставчик. На НЕК такава компенсация е отказана. По тази линия дружеството формира загуба от 12.5 млн. лв., пише оше директорът на обществения доставчик. С други 13 млн. лв. НЕК е ощетена от определянето на цена на тока от топлофикациите за минали периоди.

НЕК дължи 5% от приходите си като вноска във фонд "Сигурност на електроенергийната система". За един регулаторен период тя е около 11.6 млн. лв., като

тези разходи ще трябва да бъдат прехвърлени на свободния пазар,


за да не се наруши икономическият интерес на дружеството, пише още в доклада.

За периода 2014-2018 г. НЕК натрупал непокрити разходи от дейността "обществена доставка" от 214.5 млн. лв., се посочва още в доклада до регулатора. Голяма част от тези разходи възникват от лихвите по отпуснатите от БЕХ кредити за оборотни средства заради ликвидната криза, в която в предходните години изпада дружеството. Причината за това пък според доклада са определяните тогава цени от енергийния регулатор, които не са покривали икономически обосновани разходи на държавната компания, която е формирала тарифен дефицит. За да обслужва тези лихви, НЕК е предложила определено ниво на компонентата, но то не е било прието от комисията.

Изредени са и други разходи, претърпени от дружеството в резултат на решения на регулатора. Заключава се, че в очакване на проверка от КЕВР НЕК посочва, че само за периодите 2013-2014 г. и 2014-2015 г. НЕК търпи тарифен

дефицит от над 1 млрд. лв. от решенията на КЕВР.


Междувременно Комисията за защита на конкуренцията глоби НЕК с 315 612 лв. за злоупотреба с господстващо положение. Това се вижда от решение на регулатора, оповестено във вторник следобед. Установените нарушения са на пазара на балансиране на производители на електрическа енергия от ВЕИ при производство на ток по преференциални цени.

Нарушенията представляват налагане от страна на НЕК ЕАД на нелоялни търговски условия на ВЕИ производителите, се посочва в решението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.