Известната журналистка Нейка Кръстева подхожда безстрашно към тема, която повечето колеги заобикалят. В първата си авторска книга „Присъдата“ тя влиза в обувките на млад мъж, болен от множествена склероза (МС), над когото витае облак на обреченост.

Това непредсказуемо, изменчиво, коварно и зловещо заболяване е провокация, която Нейка Кръстева поема, с ясното съзнание, че темата е изключително трудна. Авторката, прекарала много време с 45-годишния Андрей, чиято диагноза е поставена преди 18 години. Днес той вече е на инвалидна количка. Нейка Кръстева успява да почувства емоционалното състояние на събеседника си и да го пресъздаде на страниците на книгата в ударни разкази от първо лице. Но успява също така и да излезе от частния случай, за да вникне в корените на проблема, който превръща болестта в тежка присъда. Особено в България.

По последни данни над 10 000 са пациентите у нас с МС. Всички те имат различна съдба. Някои се радват на чудодейно изцеление, при други има период на застой, трети стават трудноподвижни. „От МС не се умира, освен в много редки случаи, но води тежка инвалидизация, която за някои хора е по-страшна и от смъртта“, споделя авторката. Вместо с посвещение, тя започва книгата си с изключително наситен емоционално диалог за страха от смъртта и мисълта за самоубийството. Болните от МС обаче повече от всички други имат нужда да намерят смисъл да продължат живота си, дори и с ясното самосъзнание, че в голяма степен обричат и себе си, и близките си на мъчителна агония. Те стават хора с придружители, зависими чисто физически. Те знаят какво е тялото ти да те предава и да разчиташ на другите дори за елементарни действия от всекидневието. И докато близките са неизменно до тях, те често чувстват предателство от страна на институциите. Нещо повече, те усещат една „присъда“, без да са виновни. И това е първата камбана – предупреждение към обществото. Втората е за здравите, които трябва да проумеят, че никой не е застрахован. Третата е към представителите на законодателната и изпълнителната власт, четвъртата – за пациентските организации, петата – за разследващите журналисти, които разкриват престъпните схеми в здравеопазването. „Не допускайте разследванията ви да потъват в забвение след три дни, а настоявайте за резултати“, призовава Кръстева.

„Целта на тази книга е да покаже за първи път как живеят хората с МС в България, как се справят с това огромно предизвикателство, какво ги вълнува, докато търсят изход от лабиринта между отчаянието и надеждата“, каза Нейка Кръстева при представянето на книгата си в понеделник вечер в препълнената зала в столичния хотел „Анел“. Сред публиката имаше журналисти, приятели и хора, засегнати от МС. Там бяха и Андрей и Криси, двама от героите на „Присъдата“. Премиерата уважи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Книгата е и кауза, с която Нейка Кръстева безрезервно се заема. Вече има страница във фейсбук за обратна връзка с читателите, както и за развитието на следващите проекти – изготвяне на аудио и онлайн версии на книгата, важни новини по темата и сигнали.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стъклената фея Веси Гекова

Да създаваш от стъкло произведения на изкуството си е същинска алхимия – тайнството да „обръщаш“ един материал от твърдо състояние в течно и после пак пак в твърдо, за да приеме определена форма, изисква не само търсещ дух, но и доста познания по физика и химия. Младата художничка Веси Гекова, чиято трета самостоятелна изложба може да се види до 1 септември в столичната галерия „Контраст“, притежава необходимия бекграунд. Но твърди, че стъклото я е „намерило“, когато още на 16 години започва да изучава изящни изкуства.

Ирини Жамбонас - най-добра актриса на кинофестивала в Сараево

Ирини Жамбонас получи наградата "Сърцето на Сараево" за най-добра женска роля от 25-ото издание на Международния кинофестивал в Сараево за изпълнението си в новия филм на Стефан Командарев "В кръг" (копродукция със Сърбия). Финансовата равностойност на наградата е 2500 евро.