Неизправен вагон най-вероятно е причината за катастрофата в района на гара Шивачево, при която са били повредени 5850 м от подбалканската жп линия, съобщи ръководителят на звено „Разследвания“ при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Бойко Скробански.

Инцидентът е станал около 18,30 часа на 26 януари при транзитно преминаване на дълга 720 м композиция с празни вагони на частния превозвач DB Kargo Bulgaria от Бургас за Пирдоп в района на сливенската гара Шивачево. При преминаването на ешалона дежурният на гарата видял, че един от вагоните е излязъл извън релсовия път и подал светлинен сигнал, но локомотивните машинисти не са го забелязали. Наложило се е аварийно изключване на тока по контактната мрежа при което композицията е спряла след продължило километри движение по инерция. На един от прелезите е дерайлирал и втори вагон в самата среда. Повредени са траверси, потрошени са релси и свързващи звена, унищожена е автоматичната сигнализация. Двата вагона са били вдигнати с кранове след полунощ в неделя, влакосъставът и четирите електровоза са били изтеглени към близката гара Твърдица, уточни Скробански. По предварителни данни влакосъставът се е движел със 75 км / при разрешени 80, не имало нарушения на графика, бригадата е била съставена от правоспособни машинисти.

Ремонтът на повредения участък е започнал в ранните неделни часове, движението на пътническите и товарните влакове е било отклонено през гара Стара Загора.Няма пострадали хора, тепърва ще се уточнява размерът на финансовата щета, както и каква е причината неизправен вагон за превоз на меден концентрат от мина Челопеч да бил прикачен в композицията. Очакваше се повредите да бъдат отстранени в рамките на еднонощието.

Това е втори по-сериозен жп инцидент от началото на 2019-а година, първият е станал през нощта на 5 януари, когато след гара Павликени се е запалил локомотивът на международния влак №463 от Букурещ за Истанбул.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Променят магистратури с остарели програми

Промени в остарелите и губещи магистърски програми ще бъдат финансирани със средства от национални програми. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев по време на конференцията „Перспективи и предизвикателства пред педагогическото образование през 21-и век“. Причината е, че висшите училища трябва „да дават“ мотивацията и уменията на бъдещите учители за преподаване.

Правим суперкомпютър за 1 квадрилион операции

Нов суперкомпютър, който да има производителност поне 1 петафлоп и да може да прави един квадрилион изчисления в секунда, ще бъде направен след година у нас. Той ще бъде 10 пъти по-мощен от първата подобна машина у нас – „Авитохол“, който работи с 400 терафлота. Това обясни директорът на Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии Светозар Маргенов, след като представи дейността на учените, които работят там на президента Румен Радев.