Недоволство в европарламента: Вдигнаха цените в стола

Недоволство в европарламента: Вдигнаха цените в стола

Служителите на Европейския парламент побесняха заради внезапно увеличение на цените в стола на учреждението и заявиха, че това оставя "най-демократичната европейска институция с най-недемократичното обедно меню", пише "Политико".

Увеличенията, извършени през последните дни, докато повечето членове на ЕП и служителите на парламента са на почивка или работят извън Брюксел, повишиха цените на някои от продуктите с 25% и повече – и предизвикаха официално оплакване от синдикатите на европейските служители.

Една порция пържени картофки, която преди това струва две евро, сега струва 2,50 евро, докато цената на лучената супа се увеличи до 1 евро от 80 цента.

Увеличенията включват добавяне на белгийски данък добавена стойност, който по-рано не бе таксуван за институцията, както и повишаване на цените, които съвпадат с подписване на нови договори с частни доставчици, които влязоха в сила на 5 август.

"Супата е едно, но салата и дори кафето са много по-скъпи", каза един служител на Парламента от Полша, докато хрупаше порция апетайзери за 8 евро.

Говорителят на парламента заяви, че промените, включително новите такси за ДДС в Брюксел и планът за издаване на нови договори на нови доставчици, са били съобщени на членовете на ЕП и служителите, както преди, така и след публикуването на новия търг през декември 2018 г.

Служителите на Парламента се оплакват, че по-високите цени, съвпадащи с новите договори за доставчици, никога не са били обявени предварително, което е довело до шок, докато те са зареждали подносите си през последните дни.

За да се добави сол, а може би и лют сос, в раната, служителите на Парламента забелязват, че цените в столовете на Европейската комисия и Съвета са чувствително по-ниски – институциите, за които мнозина в парламента смятат, че вече получават ненужно благоприятно отношение от пресата и обществото.

В четвъртък супа от боб борлоти и паста в столовата в Берлеймон, изпълнителният щаб на Комисията, беше предложена само за 63 цента. В Парламента супа минестронe беше 1,30 евро, дори по-скъпа от супата с лук от 1 евро, 1,30 евро струва салата 100 грама в Парламента в сравнение с 82 цента за 100 грама в Комисията. Зеленчуковият кус-кус беше 7,50 евро в Парламента в четвъртък, в сравнение с едва 4,95 евро за вегетариански вариант на Комисията: чили без месо.

Пържолите в столовата Justus Lipsius на Съвета (сега затворен за целогодишен ремонт) никога не са стрували струваха повече от 8 евро, заедно с безалкохолно. В Парламента ентрекотът е 11,50 евро в сравнение с 9,17 евро за контрафиле (най-близкото сравнение) в Комисията или само 6,01 евро за обикновен стек дьо бьоф.

Представителите на парламента заявиха, че една от причините за сравнително по-високите им цени е решението за премахване на субсидиите за данъкоплатците, които все още продължават да съществуват в другите институции - което означава, че всъщност цените са по-демократични, тъй като европейските избиратели не се радват на субсидирани обеди.

Според протокола от заседание на служителите на Парламента през март, субсидиите, които някога струваха на европейските данъкоплатци 5 милиона евро или повече на година, на практика са елиминирани, а годишният бюджет за обществено хранене намаля до под 1 милион евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.