Недостроени язовири  спасяват Бургаско от безводие

Недостроени язовири спасяват Бургаско от безводие

Със завършването на 2 недостроени язовира в Югоизточна България ще могат да се решат проблемите с водоснабдяването в Бургаска област.

Това съобщи председателят на Националния съюз по водите инж. Пламен Никифоров.

Той обясни за „Монитор“, че в района на Южното Черноморие има 2 незавършени язовира, като с част от водата на единия - „Индже войвода“, е трябвало да се захранва и металургичният в Дебелт, а останалата - за селищата наоколо. Язовир "Раков дол" пък се намира в общините Созопол и Средец.

Някога е проектиран за 285 млн. куб. м вода

колкото половината от яз. „Искър“ - най-големия водоем в страната. Инж. Никифоров смята, че това е дългосрочното решение за решаване на проблемите с водоснабдяването в района на Южното Черноморие.

Във връзка с идеите за битово водоснабдяване да се подава към абонатите обезсолена морска вода, Пламен Никифоров обясни, че това е много скъпа технология и засега се използва само в пустинни и безводни райони, където няма други източници на прясна вода. По думите му у нас трудно ще се прилага, защото би била ограничена до морския бряг. „В малки количества, за някои хотели край брега, където няма водоизточници - може да се използва. По принцип обаче за големи дебити,

за водоснабдяване на градове като Бургас или Несебър е доста скъпо

решение. Технологията на обезсоляване не се прилага в България и не е била проучвана у нас“, добави той.

Доц. Галя Бърдарска, работила в БАН, също акцентира на високата цена на технологията на обезсоляване на морска вода. Тя припомни, че като се вземе и дебитът на река Дунав, водните ни ресурси са по 14 000 кубика на глава от населението на година и е важното те да бъдат разумно оползотворявани.

Относно идеите за използване на въпросната израелска технология Илиян Илиев, изп. директор на държавния „ВиК холдинг“ ЕАД, подчерта, че

най-важна ще е себестойността на водата

добивана с нея. „Засега тя беше представена информативно от израелските колеги и не сме стигнали до финансови сметки. Наистина е интересна. След време тези инсталации за обезсоляване на вода ще ни бъдат представени по-подробно. Във вторник на опознавателната онлайн среща те ни разказаха още, че в Израел броят капките вода за поливане на всеки отделен стрък растение. Да не забравяме, че са високотехнологична държава и затова искаме да ползваме техния опит“, уточни Илиев. Той добави, че средните загуби на вода там са едва 3%, което го няма никъде в Европа.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.