Яз. "Раянци" е дългосрочна алтернатива за Перник, твърди инж.Таня Каменова, управител на местна фирма, цитирана от БТА.

Водоемът е проектиран през 80-те години на миналия век като основен водоизточник за задоволяване нуждите на питейно-промишленото водоснабдяване на градовете Радомир, Земен, Перник, Батановци и Брезник и още 30 населени места, също и Комбината за тежко машиностроене в Радомир.

Водоеемът е трябвало да бъде с 66-метрова стена и общ завирен обем 26,2 млн. куб. м, пречиствателна станция за 660л/сек. и довеждащ водопровод до нея, както и помпени станции с резервоар 4 000 куб.м, магистрални напорни тръбопроводи до съответните консуматори с обща дължина 137 км.

Разчетите сочат 61,5 млн. куб. м водно количество от водосбора при средна по обезпеченост година. Предвиждало се е и изграждане на подязовирна ВЕЦ "Калотинци" с мощност 860 kW. По първоначалния проект системата е трябвало да подава вода и на Брезник. Обсъждано било дори алтернативно водоснабдяване и за София от порядъка на 583 л/сек., или 18,4 млн. куб.м годишно.

Строителството започнало през 1986 г. и трябвало да приключи 1993 г. Инвеститор на обекта бил Комбинатът в Радомир. Пробит е бил дори отбивният тунел с дължина 543 м с изцяло изградена първична облицовка,180 м вторична облицовка и 180 м инжекционни работи, сочи доклад от 1995 г. Строежът бил спрян през 1992 г., след като КТМ-Радомир преустановил субсидирането. Обектът бил изоставен без да бъде консервиран, няма дори акт за замразяване на строителството.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Камерите на тола вече снимат нарушителите

До 1800 лева глоба за ТИР без винетка от утре

Камерите на тола вече снимат нарушителите

Шoфьoритe, кoитo пътувaт пo рeпубликaнcкaтa пътнa мрeжa бeз вaлиднa eлeктрoннa винeткa, щe бъдaт caнкциoнирaни и чрeз кaмeритe нa тoл cиcтeмaтa от утре. На нарушителите в крaя нa дeня щe им бъдe изпрaщан eлeктрoнeн фиш пo пoщaтa зa плaщaнe нa глoбa Тя е 300 лeвa зa лeкитe aвтoмoбили дo 3,5 тoнa и 1800 лeвa зa тeжкoтoвaрнитe прeвoзни cрeдcтвa. Тoвa cъoбщихa oт Aгeнция "Пътнa инфрacтруктурa" (AПИ).

Предстои рехабилитация на 35,2 км водопроводи от яз. „Пловдивци“

Предстои рехабилитация на 35,2 км водопроводи от яз. „Пловдивци“, съъбщиха от ВиК Смолян. Съоръжението е първото от подобен род за питейно-битово водоснабдяване, който е изграден и въведен в експлоатация в България през последните 30 години. Завиреният му обем е 2,45 млн. куб. м. Към момента е пълен на 80%.

„Стомана“ и парното на Перник и през януари точели яз. „Студена“

Проверка на екоминистерството е установила, че „Стомана-Индъстри“ и топлофикацията на Перник са ползвали вода от почти пресъхналия яз. „Студена“ въпреки забраната, съобщиха от ресорното ведомство.