Недостроен язовир алтернатива за водоснабдяване на Перник

Недостроен язовир алтернатива за водоснабдяване на Перник

Яз. "Раянци" е дългосрочна алтернатива за Перник, твърди инж.Таня Каменова, управител на местна фирма, цитирана от БТА.

Водоемът е проектиран през 80-те години на миналия век като основен водоизточник за задоволяване нуждите на питейно-промишленото водоснабдяване на градовете Радомир, Земен, Перник, Батановци и Брезник и още 30 населени места, също и Комбината за тежко машиностроене в Радомир.

Водоеемът е трябвало да бъде с 66-метрова стена и общ завирен обем 26,2 млн. куб. м, пречиствателна станция за 660л/сек. и довеждащ водопровод до нея, както и помпени станции с резервоар 4 000 куб.м, магистрални напорни тръбопроводи до съответните консуматори с обща дължина 137 км.

Разчетите сочат 61,5 млн. куб. м водно количество от водосбора при средна по обезпеченост година. Предвиждало се е и изграждане на подязовирна ВЕЦ "Калотинци" с мощност 860 kW. По първоначалния проект системата е трябвало да подава вода и на Брезник. Обсъждано било дори алтернативно водоснабдяване и за София от порядъка на 583 л/сек., или 18,4 млн. куб.м годишно.

Строителството започнало през 1986 г. и трябвало да приключи 1993 г. Инвеститор на обекта бил Комбинатът в Радомир. Пробит е бил дори отбивният тунел с дължина 543 м с изцяло изградена първична облицовка,180 м вторична облицовка и 180 м инжекционни работи, сочи доклад от 1995 г. Строежът бил спрян през 1992 г., след като КТМ-Радомир преустановил субсидирането. Обектът бил изоставен без да бъде консервиран, няма дори акт за замразяване на строителството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.