Недекларирания труд у нас е с постоянен дял

Недекларирания труд у нас е с постоянен дял

Недекларираният труд у нас запазва сравнително постоянен дял, което налага по-активни действия за справяне с него, това става ясно от данни предоставени от ИА "Главна инспекция по труда".

Според различни изследвания България бележи напредък в борбата с недекларирания труд, макар проблемът все още да не е решен. Композитният индекс, разработен от АИКБ за измерване на икономиката на светло, показва намаление на сивия дял от 2010 г. до 2018 г. (за когато са последните данни) с 15 процентни пункта – от 35.4% на 20.9%.

Тези действия до момента имат своите резултати, тъй като изследването на АИКБ показва, че най-тежката форма на недеклариран труд - работата без трудов договор изобщо, вече е по-рядко срещана.  Тя се измества от договори с фиктивни клаузи – за непълен работен ден при работа на пълен, договаряне на по-ниско възнаграждение от реално получаваното.

По данни на Международната организация на труда, публикувани м.г., делът на недекларирания труд в България е 15.9% при 16.3% средно за Европейския съюз.

Европейската комисия също отчете напредъка в борбата на България с недекларирания труд, като премахна препоръката към държавата за намаляване на размера му в специфичните препоръки в европейския семестър.

За да се внесе яснота за това, защо е важно трудът на работниците да бъде легален има специален информационен клип.  В рамките на 30 секунди са събрани основните ползи на декларирания труд. Клипът, заедно с други визуализирани материали, насочени към повишаване информираността за трудовите права, са публикувани в специално създадения за кампанията YouTube канал https://www.youtube.com/channel/UCkf_wf_5aQPuZgJBGJVBJFQ. Разработени са и печатни материали с информация за кампанията - за начините, по които тя може да бъде намерена в социалните мрежи, както и за връзката с институциите с ангажимент към справянето с недекларирания труд у нас. Материалите се раздават от контролните органи на Инспекцията по труда при проверка. Работодателите могат да достигнат до информацията по кампанията чрез QR кодове, отпечатани на протоколите от проверките. Хаштагът на кампанията е #EU4FairWork.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.