Не вярвайте овчедушно в края на книгите

Не вярвайте овчедушно в края на книгите

„Смятам, че книгите никога не са достатъчно“. Това казва великият Джон Стайнбек, а на него за книги може да се вярва. Просто защото е минал и през двете категории – умен и талантлив читател и гениален писател. Друг е въпросът, че светът печата книги от няколко стотин години, но продажбата на оръжия се радва на по-голяма популярност в търговските среди, а и не само там. Големият въпрос е ние какво да правим?

Хартиеният учебник минава в историята. Всичко става дигитално. Това е устремът ни, засега. А и ние сме убедени, че децата ни са свръхинтелигентни, а нашите умения да засилим това им състояние – още по-могъщи. Накратко - това е добро намерение, но само като намерение. Един исторически факт се проявява винаги на определен етап от обществено развитие. А етапът от това развитие при нас често не е особено блестящ. Но е безспорно пореден, изстрадан порив за реформа в образованието.

Задължително - образованието трябва да върви в крак с времето. Хайтекът е диктаторът на всекидневието ни, нещо като жизнена необходимост. Добре, но как ще става обучението без хартиени учебници, след като в тютюмахата на пандемията се оказа, че трудно се осигуряват таблети за семейства, които имат само един компютър и повече от един ученик. Голяма драма, която постига единствено вплътняване на чиновническата неразбория и дори незаинтересованост. Това с чиновничеството е опасно дълга история и всеки, който нагази в нея затъва в плаващи пясъци. Не се давете, надежда има !

Така че трябва да се прецени дали книгите са достатъчно, по думите на големия писател. Според мен – не. Първо трябва да минеш през книгата, а след това да се докоснеш до онлайн технологиите. Лично аз не познавам човек, който се е научил да чете от компютър. Ако има такъв, чудо ще направя и ще го показвам по изложения в цял свят, естествено когато отмине пандемията.

Българското училище мъчително се извлачва от сталинско-болшевишкият модел, до някаква хаотична смесица от англосаксонски и наш стайлинг образование. Прави ли ви впечатление, че накрая нещата не са розови, нали?

Обаче има далеч по-важни неща от досадата на всекидневието, които трябва да бъдат направени. А пък след това, ако искате, изхвърлете хартиения учебник.

За да има здрави и образовани хора първо направете обучението целодневно. Класовете са по 25 души, защото не се гордеем с раждаемост, но до смърт се учи на две смени. Честно, не ми е ясно защо !

Другото – разкрайте двойните чинове, това също, според мен е килиен остатък. Нещо да си помагат, един вид. Единичният чин засилва самостоятелността и индивидуалността. Не на последно място – яко спорт в училищата.

Мацките от 8-ми и 9-те клас ще си падат по някакъв лидер на футболния отбор, а не по Тони Стораро. Тези, които са фенки на последния минават в друга категория. Другата категория ги издига на друго ниво в социалната училищна стратификация. А пичовете от футболния отбор няма да се бият по кьошетата като гладиатори, защото някой някого харесал в училищния двор. Ще играят на турнири на терена и никой не може да им каже копче. Без майтап, спортът е голяма работа !

Ето това направете първо в училище. След това в унисон на общественото развитие, ще се издигнем и в технологиите. Умни ученици, с цели и потребности и не ошашкани учители. Но ако искате, напишете някой документ как всеки ще получи таблет за онлайн обечение. Но първо, не вярвайте овчедушно в края на книгата !

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.