Не тъгувай, бели братко

Не тъгувай, бели братко

Чапай и Петка карат мотор в мъгливо време. В далечината виждат два фара и Чапай казва: Петка, гледай, два мотора - ще минем между тях. Блъскат се, падат. Петка се надига и казва на Чапай: Мамицата им мръсна, подложиха ни крак!

Казват, че романизирането на образа на командира на дивизия от Червената армия Василий Чапаев и неговия ординарец Пьотър е украсено, въпреки историческата истина за битките с белогвардейците по време на Гражданската война. Въпреки яркия образ на кавалерист, летящ на буен кон в романа и филма за него, Чапаев не е можел да язди поради наранена ръка и скъсани сухожилия. И тогава, в противовес на разкрасения образ, възникват множество популярни вицове за Чапай и Петка. Интересно, че доста от тях са свързани с мотори. Чапай и Петка реквизирали мотоциклет на белогвардеец. Започнали да го влачат нагоре по хълм. Зор голям. По едно време Чапай спрял: Петка, дай да се сменим, изтръпнаха ми ръцете да го дърпам нагоре този мотор. А Петка: А, питаш ли мен, като през цялото време трябваше да натискам спирачката. И така, докато се стигне до „разказ за залавянето им“. Белогвардейци подгонили Чапай и Петка, които били на мотор. Като им свършил бензина, Чапай се скрил в едни храсти. Петка продължил да бяга, но го настигнали и заловили. Минали покрай мястото, където командирът се криел. Петка: Чапай, излизай, хванаха ни!

Един нашенски шофьор е влязъл в люта схватка с мотористи. Нищо ново на пътя. Агресията е като горивото в двигателите – леко пали и здраво гори. Не се знае каква е конкретната причина, но най-вероятно мотористи са засекли шофьор и вбесен той е тръгнал на саморазправа. От яд и страх, че е можело да убият него, не само себе си, или най-малкото да го вкарат в беля за участие в тежка катастрофа.

Тъжна гледка. Всяка от страните в боя има своя истина. И няма управия, както казват старите хора. Каквито и стратегии за безопасността по пътищата да се измислят и приемат, каквото и да се прави, подобни саморазправи ще има по нашите пътища. Няма как да се предвидят реакциите на страх, гняв и ярост на шофьорите. Мотористите са обичайните заподозрени като причинители на опасни ситуации, но и те също стават жертва на шофьори, които не ги пазят.

Пена и Вуте се връщали с каруцата от полето. По едно време Пена се развикала: Вуте, Вуте, виде ли, мина един моторист без глава? - Я па ти, що думаш, ма? След малко: Вуте, па мина един моторист без глава. - Ела тука ти карай, аз че гледам какви са тия мотористи без глава. След малко наистина минава пак един моторист без глава. - Леле, Пено, колко пъти съм ти казвал да туряш косата с дръжката навънка?!!

Това е положението. Никой не пази волните моторджии.

Срещат се в гората индианец и рокер. Рокерът казва: Ега ти, ти яздиш кон? Много готино! Дай едно кръгче, а аз ще ти дам мотора! След малко се чува ужасен трясък, рокерът тича, вижда мотора си размазан в едно дърво, а индианецът се търкаля на земята. Крещи: Какво направи бе, идиот! Отиде ми хубавият мотор. А индианецът слага ръка на рамото му и казва: Не тъгувай, бели братко! Твоят кон беше скапан! Гледай какво голямо око има, а не видя дървото!

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.