Фитнесите искат обезщетение от половин милиард лева

За периода, в който не работят

Фитнесите искат обезщетение от половин милиард лева

Фитнес индустрията, която бе затворена до 21 декември, ще поиска от държавата обезщетение от порядъка на половин милиард лева. На толкова се изчисляват данъците, внесени в държавната хазна от собствениците на фитнес зали у нас за същия период на миналата година.

„Толкова сме дали на държавата, толкова и ще поискаме за това, че ни затварят. Или поне някакъв по-голям процент от тази сума“, обяви пред „Монитор“ Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес и собственик на „Атлетик Фитнес“.

Друго от исканията на индустрията ще е да се опрости данък сгради на собствениците на помещенията за периода, в който не развиват дейност.

„За мен бе огромна изненада и шок това, че ни включиха в забранителния списък. Не мога да проумея защо спират едно от средствата за превенция на здравето. Та ние с частен капитал се грижим за общественото здраве на нацията“, коментира Ангелов.

Той не може да се съгласи с опасенията на здравните власти, че фитнес залите са инкубатор на заразата. „Има проучване, изследвало 72 млн. посещения във фитнес залите, което показва, че само 0,02 процента от тях са били носители на COVID-19. Освен това хората толкова намаляха в последно време, че дистанцията помежду им в залите е огромна, заяви Ангелов. - Аз самият изкарах коронавируса, както и цялото ми семейство. Само че го изкарах леко, защото съм трениран човек, защото спортът е превенция на здравето“, разказа той.

Ангелов още веднъж подчерта, че от Асоциацията ще продължат да настояват фитнес индустрията да получи статут на доставчици от първа необходимост. „Смятаме, че здраве и фитнес услугите са много важни за профилактика и за борбата срещу коронавируса”, казва той.

В Асоциацията нямат данни колко зали са спрели дейност след първия локдаун през пролетта, но са чували за такива случаи. „У нас не е популярно да се плаща за онлайн занимания. Първо, за да го направиш, изисква сериозни средства, а после хората не са склонни да дават пари за такива услуги. При нас сме пускали стрийминг на занимания, но напълно безплатно“, заяви Петър Ангелов.

По неговите думи в Англия, Испания, Франция и други страни от Западна Европа много от залите са общински, с което държавата показва отношението си към този бранш. „У нас, вместо да се грижат за нас, че изпълняваме част от техните задължение в превенция на здравето, те ни затварят“, категоричен е той.

На въпрос дали браншът ще се възползва от мерките 60/40 или 80/20, предвидени от правителството, Ангелов е категоричен, че те помагат на наетите работници във фитнесите, но не и на бизнеса като такъв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.