Не се ли нарани, чедо?

Не се ли нарани, чедо?

Млад мъж се влюбил в красиво момиче, но колкото и да се стараел, не можел да получи нейното одобрение. Накрая мъжът й обещал, че ще получи всичко, което поиска, само и само да бъде с него. И тогава жестоката красавица поискала от злощастния любовник да й донесе сърцето на неговата майка.

Младият мъж извършил ужасно престъпление. Убил майка си, отрязал сърцето от гърдите й, увил го в парцал и го занесъл на момичето. По пътя обаче, той се спънал и паднал. А сърцето на майката, като се блъснало в прашния път, само тихо попитало: „Не се ли нарани, чедо?“.

Представяте ли си в каква агония е майката на 23-годишната Дарина, която през 2018 година бе застреляна като животно от мъжа си? Какво й е на бабата на едногодишната Никол, принцеската, която последва жестоката съдба на майка си? Представяте ли си какво изпита, като чу, че съдът изпрати в затвора убиеца само за 20 години. Не е малко, но не е и достатъчно за извършеното зверство.

Тази присъда не е окончателна. Тя е по човешките закони – в зависимост от доказателствата, обвиненията и вътрешното убеждение на съда.

Но има и други закони, небесни – едни такива неписани, невидими, но страшно точни и справедливи. По тяхната сила сигурно ще бъде въздадена справедливост, ако по човешката това не бъде сторено.

Клетвата на майката е най-силната човешка молба, казват старите хора. В този случай тя е неминуема. Не може да има прошка за убийството на жена с дете. Каквито и да са обясненията и оправданията на човека, който е отнел живота им.

Сърцето на майката на Дарина ще кърви вечно. Капките от тази кръв са по неписаните небесни закони. Около тях е ореолът на майчината любов. Оная святата, която може да попита убиеца си дали не се е наранил. Оная силната, която понякога има право да прокълне.

Казват, че има 70 проклятия в Библията. Сигурно 71-вото е на майката, която е загубила детето си.

Преди да умре, цар Давид повикал сина си, бъдещия цар Соломон.— Ти вече си бил в много страни и си видял много хора — казал Давид. – Какво е твоето мнение за света? — Навсякъде, където бях – отговорил Соломон, — царят несправедливост, глупост, зло, нещастие. Аз не знам защо нашият свят е устроен така, но искам да го променя. – Добре. А знаеш ли как да направиш това?
– Не, татко. Тогава цар Давид разказал на бъдещия цар Соломон следната история:

Отдавна, много отдавна, когато светът бил млад, на земята живеел един единствен народ. Управлявал го Цар, чието име не е стигнало до нас. Той имал четири деца – техните имена също са потънали във времето. Когато дошло време царят да умре, той повикал четиримата си наследника и им завещал да носят на хората Справедливост, Мъдрост, Добро и Щастие.

Царят предал формулите на синовете си и скоро след това починал. Наследниците му, като забелязали, че формулите на Справедливостта, Мъдростта, Доброто, Щастието си противоречат, решили да постъпят по следния начин. Те разделили целия народ на четири равни части и всеки започнал да управлява своята част. Един носел на хората Справедливост, вторият – Мъдрост, третият – Добро, а четвъртият – Щастие. В резултат, на Земята се появил Справедлив народ, Мъдър народ, Добър народ и Щастлив народ.

Минало време и постепенно народите се смесили, но и досега не могат да се научат на всичко едновременно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.