Късмет е че няма тежко пострадали при инцидента с взрив тази сутрин във военния завод “Арсенал” в Казанлък.

Прокуратурата правилно се е ориентирала да разследва “причинени средни телесни повреди, на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност”, според Наказателния кодекс.

Проблемът е, че се случва не за първи път в този цех. А това означава, че освен преките участници, има и други, които отговорят за процеса, но не са положили достатъчно усилия да осигурят безопасността. Разбира се, когато се работи с взривни смеси, рискът е голям. Но от друга страна човешкият фактор е този, който в повечето случаи е в дъното на всеки инцидент.

Лесно е да се обвини някои от пострадалите в немарливост. Това може и да е така, но нали някой е назначил този работник в цеха. т.е. гарантирал е, че е годен за опасната работа, която ще върши. Освен това има и други хора, които отговарят за това самият процес да бъде обезопасен от технологична гледна точка. Роботизирането, с което да се намали до минимум, прекия досег на работниците с опасните смеси, би следвало да е съществена за дейностите във всеки военен завод.

Очевидно на поуките от предишния инцидент не е обърнато достатъчно внимание. Дано този път тези, от които зависи, да не жалят средства, за да се избегнат други инциденти. Не може да се разчита на късмета. Народът го е казал, “Веднъж стомна за вода, дваж стомна за вода, докато се счупи”.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изданията на СИБ изкараха Делян Пеевски хем убиец, хем спасител на свободата на словото

Войната срещу пресата

Изданията на СИБ изкараха Делян Пеевски хем убиец, хем спасител на свободата на словото

*Защо онлайн сайтовете на подсъдимите олигарси скочиха на хартиените издания

*В интернет истината лесно се подменя, вестниците обаче помнят всичко

Covid-19 донесе третата световна грипна пандемия

Коронавирусът-числа, факти, последствия

Covid-19 донесе третата световна грипна пандемия

Преди по-малко от месец вестникът ни беше един от първите не само у нас, а и в света, който публикува тогавашните верни числа и факти около новия китайски коронавирус, който днес носи невинното наименование Covid-19. Този именно вирус вече донесе и третата световна грипна пандемия, или поне третата в историята на моето поколение.

Прецаканите пенсионери

Пенсионерите като цяло са прецакани. Мисля, че по този въпрос едва ли някой ще възрази. Хората, на които им предстои да излязат в заслужен отдих (така се казва), обаче са двойно прецакани. Един път, защото трябва да си платят липсващия стаж и втори – точно защото този стаж им липсва, размерът на пенсията не е финансов фундамент.