0

Н езависимо от метеорологичните условия, често ни се налага да пътуваме и през есента, дори когато времето е лошо. Мокрите от дъжд пътища са предпоставка за опасен аквапланинг. Ето няколко лесни предпазни мерки, които могат да ни осигурят безопасно и спокойно пътуване. Аквапланингът е реална заплаха в есенното време. Когато протекторът на гумата не може да изтласка цялата вода, която се намира между гумата и пътя, се губи взаимодействието между двете и сцеплението изчезва.

Независимо от метеорологичните условия, често ни се налага да пътуваме и през есента, дори когато времето е лошо. Мокрите от дъжд пътища са предпоставка за опасен аквапланинг. Ето няколко лесни предпазни мерки, които могат да ни осигурят безопасно и спокойно пътуване. Аквапланингът е реална заплаха в есенното време. Когато протекторът на гумата не може да изтласка цялата вода, която се намира между гумата и пътя, се губи взаимодействието между двете и сцеплението изчезва.

Ако автомобилът ви попадне в аквапланинг, е важно да запазите спокойствие. Махнете крака си от педала за газта и натиснете съединителя. Не използвайте спирачка и не въртете волана. Когато намалите скоростта, сцеплението може да се върне внезапно. Когато това се случи, гумите трябва да са в изправено положение и да сочат в правилната посока, а не към насрещното платно.

Можете лесно да намалите риска от аквапланинг дори преди да седнете зад волана. Първият начин е да проверявате редовно дълбочината на протектора на гумите си и да сте сигурни, че те са в добро състояние. Износените гуми изтласкват водата много по-малко, тъй като протектора вече няма нужния капацитет да събира водата. Според закона, минималната дълбочина на протектора е 1,6 мм, но трябва да имате предвид, че гумите губят свойствата си за предотвратяване на аквапланинг още при 4 мм.

Износените гуми попадат в аквапланинг при скорост от 75 км/ч. По време на тест най-добрата нова гума е попаднала в аквапланинг при скорост 85 км/ч. Освен да следите дълбочината на протектора, е нужно да проверявате и налягането в гумите. Ниското налягане увеличава риска от аквапланинг. Проверката и евентуалното напомпване на гумите са важни мерки за безопасност, които няма да ви струват нищо в най-близката бензиностанция.

Можете да предотвратите аквапланинг и докато сте зад волана. Най-важното нещо е да поддържате правилна скорост по всяко време. На пътя никога не разчитайте сляпо на технологиите и не вземайте ограничението за скорост като минимална стойност за движение. Дори и новите гуми може да не са в състояние да предотвратят аквапланинг, ако шофирате твърде бързо в проливен дъжд. Най-важната предпазна мярка, която шофьора може да приложи, е да съобрази скоростта спрямо ситуацията и метеорологичните условия.

При силен дъжд трябва да намалите скоростта си с 15-20 км/ч, за да позволите на шарката на протектора да премахне цялата вода между гумата и пътната настилка. Когато времето е дъждовно си предвидете повече време за път, за да премахнете какъвто и да е натиск да карате по-бързо. Много е важно да спазвате правилна дистанция за безопасност от другите коли, тъй като мократа настилка увеличава спирачния път. Бъдете внимателни и със самата пътна настилка. Както знаем, пътищата се износват и се появяват дупки и коловози, които могат да са много дълбоки. Ако има коловози, не карайте в тях, тъй като те събират вода. Много по-безопасно е да шофирате до коловозите, отколкото в тях.