Не мрънкайте, а четете

Не мрънкайте, а четете

Не признали тестовете за COVID-19 на две гражданки, кацнали в София от Лондон, гръмнаха новинарските потоци. На Острова ги боцнали, даже платено, а във България, обитавана и управлявана от варвари, дето представа си нямат за цивилизована Европа, не им признали, моля ви, номерчето от UK. Казано иначе - не минал номерът.

Темата е благодатна за всички онези, които изпитват мазохистичното удоволствие да сравняват "там" и "тук" в търсене на минуси тук, и установяване на плюсове там. Преди време 74-годишен пенсионер от Великобритания прекара повече от година в затвор, след като религиозната полиция го заловила с домашно вино в багажника на колата, а за наказание го осъдили на 360 удара с камшик. Примерът, който давам, не е далеч от казуса с PCR теста, защото показва ясно правило - всяка страна си има своите закони и нормативни уредби, които, познати или непознати, следва да се спазват. Руснаците казват: "В чужд манастир със свой устав не се влиза", а цивилизованите британци от века и памтивека почитат правилото when in Rome, live as Romans live, сиреч, когато си в Рим, живей както живеят римляните.
Двете кацнали от София гражданки можеше да си спестят мрънкането по медиите, ако бяха потърсили елементарно в Гугъл за ограниченията при влизане в България, въведени с една от последните заповеди на здравния министър. Разпореждането от 26 януари ясно определя какви атрибути трябва да съдържа документът, даващ право на влизане в България. Основното е, че трябва да показва отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа. Правилно или не, но дори да влезете с лична препоръка от английската кралица и тя самата да твърди, че ви няма нищо, няма правно основание да минете метър. Т. 6. е още по-категорична. Документът по т. 5 трябва да съдържа имената на лицето съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата, на която е извършено изследването, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative), позволяващи интерпретация на документа.
Здравната система на Острова е такава, че рядко допуска някой да си прави изследвания по собствено желание. Нещо повече - най-простите резултатите от изследване на кръв и урина няма да ви бъдат предоставени от лабораторията, която ги е направила, а ще отидат при личния ви лекар. И той ще прецени дали да ви ги даде или не.
Санитарните власти и политическото ръководство на Великобритания също затягат мерките по собствените си граници в съответствие със собствените си разбирания и въобще не допускат международни "разходки". За да пътувате в чужбина, първо трябва да отговаряте на едно от 7-те условия да напуснете изобщо дома си. Сред тях са наложително пазаруване, работа или доброволчество, спортуване - веднъж на ден, грижи за дете, търсене на медицинска помощ или смяна на местоживеенето. И изобщо не става дума за "маане на гащи" напред-назад. То е ясно, че има много хора, които смятат, че COVID-19 е конспирация на световните правителства. Ок, гледайте си филмите, в които се вкарвате, но когато става въпрос за общата безопасност на всички нас, бъдете добри - четете правилата и после мрънкайте.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.