Не можем да отзовем сами Йонко Грозев от ЕСПЧ (ОБНОВЕНА)
2

Не можем да отзовем сами Йонко Грозев от ЕСПЧ (ОБНОВЕНА)

Кирилов: Представителите ни в межународни институции трябва да бъдат обективни и безпристрастни

Съдия Йонко Грозев, който е нашият представител в ЕСПЧ, не може да бъде отзован от страната ни. Това се разбра от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов в кулоарите на НС по повод доклада на френско юридическо НПО, което уличава двама български съдии е ЕСПЧ в тежки зависимости и работа по дела срещу България в условията на конфликт на интереси.
 

 

По думите на Кирилов, ако има отзоваване или прекратяване на правомощията, то би следвало да се осъществи само от съдиите от ЕСПЧ. Това пък можело да стане с особено квалифицирано мнозинство от 2/3 от целия състав на съда.

"Ако са верни данните в доклада, че съдиите са 100, а посочените лица, с връзки с гражданско организации са 22, то би могло да се формира такова квалифицирано мнозинство от останалите съдиите,  които нямат конфликт на интереси", каза Кирилов. 

Кирилов даде да се разбере, че не е нужна промяна на правилата, по които ние ниминираме и изибраме съдии. Според него процедурата е добре развита в правилника на МП. По думите му по-скоро трябва да се прилага стриктно. Той отказа да коментира процедурата през 2015 г, когато Грозев е бил изпратен в ЕСПЧ. 

"Аз разчитам всички подкрепени от България предсатвители в межународни институции да бъдат обективни и безпристрастни", каза той, като допълни, че това трябва да важи не само в правосъдието, което осъществяват, но и когато се върнат у нас. Не да дават интервюта в едни или други медии с мнения, които касаят дела, в които те са участвали.

Кирилов даде да се разбере, че визира коментар на Грозев пред "Дневник" относно становище на Венецианската комисия за поправките, които България готвеше за контрол на тримата големи - главен прокурор и шефовете на ВКС и ВАС. По думите му това се случилио два дни преди самия Кирилов да обяви решението на Венецианската комисия и тя да го изпрати на България.

"До там стигнахме, че този път френски колеги да ни кажат какво е положението в България", заключи Кирилов. 

Темата с двамата съдии, уличени в конфликт на интереси, коментира и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. "Не съм навлязъл в подробности и само отгоре-отгоре съм го прегледал, така, че е некоректно да взимам отношение. Дали трябва да се оттегли, какво да се прави, времето ще покаже. 
 
Иначе Кирилов коментира казуса с екстрадицията на Васил Божков, като обясни, че все още чакат реакцията на властите в Абу Даби. "Изпратил съм всички книжа, които получих от ВКП, имам данни от дипломатическото представителство в Абу Даби, че са внесени в министерство на правосъдието в ОАЕ и очакваме действията на колегите там. Такъв е техният закон по въпроса с екстрадициите - кореспонденцията да става само по дипломатически път", коментира Кирилов, като припомни, че е пратено и искане за екстардация и на Георги Попов, който също бе задържан в Абу Даби заедно с Божков. 

Относно съдия Антон Миталов, който получи черен печат от САЩ за корупция, Кирилов поясни, че не е получавал нова информация от САЩ. Той припомни, че е внесал искане за дисциплинарно произоводство срещу него, което все пак е било одобрено от ВСС.

Кирилов разясни, че е получил покана от дисциплонарния състав по това дело, да бъде изслушан на 12 март. 

 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.