0

Н е можем да предадем COVID на домашния си любимец. Това обясни в интервю ветеринарният лекар д-р Станимир Грозев. По думите му обаче хигиената на животните е от изключително значение за здравето на стопаните. Причината е, че макар и да не заразяват с коронавируса, има други заболявания, които се пренасят от животно на човек. Кои са те, как да ги разпознаем и има ли начин да се предпазим - на тези и други важни въпроси за домашните любимци, отговаря д-р Грозев.

Не можем да предадем COVID на домашния си любимец. Това обясни в интервю ветеринарният лекар д-р Станимир Грозев. По думите му обаче хигиената на животните е от изключително значение за здравето на стопаните. Причината е, че макар и да не заразяват с коронавируса, има други заболявания, които се пренасят от животно на човек. Кои са те, как да ги разпознаем и има ли начин да се предпазим - на тези и други важни въпроси за домашните любимци, отговаря д-р Грозев.

- Д-р Грозев, могат ли хората да се заразят с Ковид-19 от животните?
- Д-р Какарашев, не само човекът, но и животните боледуват от коронавирус. Обаче при животните заболяването протича по съвсем различен начин. Коронавирусът обичайно при животните се характеризира със засягане на храносмилателната система, като в някои случаи при домашните любимци засяга дихателната и сърдечно-съдовата системи. Считаше се, че единствено норките се явяват "резервоар" за коронавирусна инфекция, което е по данни на европейските страни. Спрямо норките своевременно и адекватно се взеха всички необходими мерки и те вече не представляват опасност, както за животните, така и за хората. Като ветеринарен лекар, аз следя всички новини и публикации по въпроса за коронавирусите и мога да заявя: Към настоящият момент няма данни за заразяване на човек с Ковид-19 от домашно животно! Нещо повече, доказа се и обратното твърдение: човек не може да зарази с Ковид-19 никое животно с което има контакт, включително и домашния си любимец в условията на съвместно съжителство.
- Но ако не с Ковид-19, то можем да се заразим с други болести от животните. Кои са тези болести?


- Това са паразитните и инфекциозните болести. Човекът е част от природата и практически е невъзможно той да се опази от развитието на патология, подобна на тази при дивите и домашните животни. При контакт с домашен любимец можете вие или вашите деца да хванете микроспория, от която се развива "лишей", чието лечение е скъпо, дълго и трудно! Ако имате необезпаразитено куче, можете да се сдобиете с кучешка тения; ако ви ухапе бясно куче можете да се разболеете от бяс; ако отглеждате необезпаразитена котка, от нея можете да хванете токсоплазмоза; ако имате близък контакт с птици може да пипнете хламидиaза и орнитоза. При уриниране на мишки върху зимнината и продуктите, които съхранявате нахладно в мазето е възможно да се заразите с лептоспироза, от която вече има умрели хора. При лоша хигиена с туберкулоза се заразяват както животните, така и човекът.
- Какво заболяване е лептоспирозата?
- Има случаи на заразяване на хора с това коварно заболяване. Скоро четох съобщения за заболели и умрели от лептоспироза. При директно пиене на напитки от кенчета върху които са уринирали мишки, хората са се заразили с лептоспири и са загинали от лептоспироза. Лептоспирозата обикновено протича остро. Болните са отпаднали, с бързо покачване на температурата и имат изразен токсоинфекциозен синдром. Характерни са болките в ставите и мускулите (миалгии и артралгии), както и силното главоболие, което не преминава от аналгетици. При повечето болни се установява хепатоспленомегалия (увеличени черен дроб и слезка). При част от болните може да се наблюдава обрив по кожата. При тежко протичане на лептоспироза болният умира.
- Как да разберем, че страдаме от кучешка тения?
- Болестта се проявява години след заразяването и симптомите зависят от органната локализация на ехинококовите кисти. В началото кистите са малки и не притискат засегнатите органи - тогава заболяването протича без каквито и да било симптоми. Като наедреят кистите се появят отпадналост, главоболие, уртикария, сърбеж по кожата, повишена температура, болки в дясното подребрие, пожълтяване на кожата, суха кашлица и кървави храчки. Ако се пукне ехинококова киста в белия дроб или ехинококова киста притисне центровете на дишането и на сърдечната дейност в мозъка, може да настъпи смърт.
- Как да се пазим от ехинококоза?
- На първо място спазвайте добра хигиена ! Мийте си добре ръцете с течен сапун и с топла вода преди всяко ядене и след всеки контакт с куче. Измивайте зеленчуците и плодовете преди консумация. Избягвайте пипането и играта с безпризорни кучета. Редовно водете кучетата при ветеринар за обезпаразитяване. Измивайте лапите на кучето с вода и сапун след всяка разходка. Не давайте на кучетата да ядат сурови вътрешности от заклани домашни животни. Изгонете бездомните кучета от детските площадки. Разхождайте домашните си любимци само на определените за целта места, като ги водите с каишка и синжир.
- Какво представлява токсоплазмозата?
- Това е широкоразпространено паразитно заболяване. Причинява се от Токсоплазма гондии. С него могат да се заразят всички топлокръвни животни. Краен гостоприемник на токсоплазмата са котките. От изпражненията на котките, паразитите попадат в околната среда и след един до пет дни престои в почвата, те стават заразни за хората. Котето ви се заразява с токсоплазми чрез консумиране на заразено месо, чрез поглъщане на частици от фекалии на заразени котки или чрез плацентата от майката при бременността.
- По какво да познаем, че котето ни има токсоплазмоза?
- При хроничната форма на заболяването симптоми могат да липсват или те да са дискретно проявени, докато при острото протичане котето ви ще прояви летаргия, повишена телесна температура, загуба на тегло, задъхване, некоординирани движения, припадъци, парализи, повръщане, диария, загуба на апетит, възпаление на сливиците, ретинит, увеит и възпаление на роговицата. Най-тежко токсоплазмозата протича при котенца, които са били заразени трансплацентарно – те умират скоро след раждането от липса на апетит, треска и затруднено дишане.
- Как да предпазим хората и котките от токсоплазмозата?
- Котките, които не се хранят с гранули и ходят да ловуват, могат да се заразят от уловените гризачи и птици. Също така могат да се заразят, ако ядат суровото месо, ако пият неварено козе мляко и ако влизат в кофите за боклук за да търсят остатъци от храна. При хората заразяването става при консумация на заразено месо или мляко, което не е добре термично обработено или чрез недобре измити плодове и зеленчуци, по които са останали ооцисти. Възможно е заразяването да стане и при почистване на тоалетната на заразена котка, ако в изпражненията й има паразити. За да си спестите куп главоболия и трудно лечение на токсоплазмоза не консумирайте сурово и полусурово месо, варете прясното мляко поне 15 минути, винаги мийте плодовете и зеленчуците преди да ги ядете, слагайте ръкавици при работа из градината си, почиствайте и правете дезинфекция на котешката тоалетна ежедневно, като винаги ползвате ръкавици.
- По какъв начин става заразяването с хламидии?
- С хламидии човек може да се зарази по три начина. Първият начин е като вдишва заразения прах, който съдържа секрети от човката на птицата, фекални микрочастици или пух. Вторият начин е като яде замърсено месо или мляко. Третият начин е като има непосредствен близък контакт със заразена птица, например при рязане на трупове на убитите птици. Основните източници на човешка хламидиална инфекция са птиците от птицефермите, канарчетата, папагалите и градските гълъби.
- Разкажете ни за тъй нареченият “лишей” при хората и животните...
- Кожните заболявания, сред които е и лишеят, са често срещани болести при домашните животни и при хората. От тях страдат най-вече домашните котки и по-рядко кучетата. Те правят най-силно впечатление, защото пораженията, които предизвикват, са видими от всички. Съществуват много сериозни заболявания на вътрешните органи, но те не са така шокиращи за собствениците както дерматологичните болести. Котките са резервоар на това заболявание. Обикновено не се разбира от къде котката се е заразила с микроспория. Инфекциозният причинител на лишея може да се внесе в къщи с обувките, дрехите или да ви го докарат другите котки. Възможно е да попадне в дома ви и ако влезете вкъщи с мръсни ръце. Бездомните котки и кучета са изключително сериозен източник на заразяване с микроспория.

Кой е той:

  • Роден през 1995 година
  • През 2014 година е завършил Ветеринарен техникум в Стара Загора
  • През 2020 година се дипломира като ветеринарен лекар във „Ветеринарно-медицински факултет“ на Тракийски университет - Стара Загора
  • Работи в собствен Ветеринарен кабинет в село Стрелец, Старозагорско