Не е важен начинът, а качеството

Не е важен начинът, а качеството

Голяма част от университетите у нас започнаха новата учебна година с хибридно обучение и една част от техните студенти успяха да проведат лекции в аудиториите, докато за други така и не стигнаха до тях. Надеждите на вузовете за благоприятно развитие на пандемията не се оправда и ректорите постепенно намалиха присъствените заниманията. Накрая в края на октомври властите бързо изпратиха всички към онлайн занимания без изключения.

Дистанционни режим на работа от повече от година логично премести и кандидатстудентските кампании в дигиталното пространство. Тази година социалните мрежи приютиха традиционните дни на отворените врати, по време на които бъдещите възпитаници на университетите могат да проучат на място специалностите, които ги интересуват, да обиколят бъдещите си аудитории и лаборатории, да се срещнат със студенти от горните курсове и да ги разпитат какво ги очаква. Всичко това бе заместено от онлайн семинари, срещи и уебинари във Facebook и Youtube. Концепцията не беше по-различна. Представители на различните катедри представят специалностите в тях и как кандидатите биха се реализирали след края на обучението си. Настоящите възпитаници на вузовете също са на линия, за да разкажат за студентския живот и пред какви трудности са преминали. В каналите на някои университети в Youtube могат да бъдат открити и кратки видеа с част от специалностите или отделните катедри, в които настоящи студенти или вече завършили и реализирали се споделят своя опит.

Онлайн кампаниите несъмнено улесняват кандидат-студентите, спестявайки им време и разходи. Вместо да отделят един ден или няколко дни, за да се запознаят на място със специалността, която са си избрали, в рамките на ден могат да разгледат всички онлайн семенари със специалностите, към които проявяват интерес. Така няма да се налага и да дават пари за път, ако са от друг град. Времето, в което могат да направят виртуалните обиколки, също не е строго фиксирано. Докато се чудят какво да правят и кой филм да гледат в някоя безсънна нощ, кандидат-студентите могат да изгледат няколко видеа във Facebook и Youtube и да научат да се насочат към бъдещата си специалност, ако все още не са. С дистанционните дни на отворените врати обаче трудно могат да усетят истинския дух на живота в университета. Не могат да се включат и в съпътстващите ги партита, на които мога наистина могат да усетят какво ги очаква следващите 4 години.

Времето ще покажа дали след края на пандемията ще вузовете ще продължат с онлайн кампаниите, или ще се върнат към традиционните. Важен обаче не е начинът, по който  университетите ще привличат студенти, а с какво. Защото ако предлагат качествено образование и база, то няма да им се налага да примамват кандидати по всевъзможни начини. Те сами ще ходят при тях.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.