Не бързайте да изнасяте разсадите с домати и краставици, очакват се слани

Не бързайте да изнасяте разсадите с домати и краставици, очакват се слани

В Южна България , а и много нетърпеливи стопани в Северната част на страната вече са готови да си изнесат разсадите в лехите на двора. Въпреки топлото време, все още е рано за топлолюбивите домати, пипер и краставици. Особено с предупрежденията за предстоящи слани на метеоролозите. Ако не са закалени растенията, ще ги загубите, и трудът да отгледате разсади ще отиде на вятъра.

Почвата

Сега обаче е моментът да хвърлим семена на краставици, домати, тиквички, пипер на двора и да си отгледаме зеленчуци без разсад. Достатъчно е топло е, а растенията ще станат много по-здрави от тези, които сме отглеждали в студа в кофички в стаята.

Така че, който е нетърпелив, може да свърши тази работа и да се осигури за лятото и растения, които са отгледани по естествен начин. Начинаещите градинари трябва да знаят, че тиквичките, краставиците поникват много по-бързо от доматите и пипера. В лизост до тези растения е добре да посеете магданоз и босилек, който те много обичат. Босилека пази ги пази от неприятели, а за подправката се твърди, че давала и особен вкус на доматите.

На същото място между лехите можете да хвърлите и семена невен, който е един от най-големите приятели на пипера и доматите.

Изисквания

Ето и една обща класификация на зеленчуците, според изискванията към топлината.

На първо място са силно топлолюбивите растения. Това са бамя, диня и пъпеши, които при отрицателни температури загиват, а най-добрата за тях е 25-28 градуса.

Домати, пипер, фасул, патладжан, краставици, тиквички са топлолюбиви. За да се развиват добре им е нужна температура между 20-25 градуса. Ако навън температурите са отрицателни те също могат да загинат.

Салати и хрян

Салати, моркови, магданоз, целина, ряпа, репички и др., имат нужда от 15-20 градуса и могат да издържат на отрицателни температури от - 5-8 градуса.

Студоустойчиви зеленчукови култури са лук, чесън, хрян, главесто зеле, аспержа и др. Оптималната температура при тях е 15-18 градуса, горната граница е около 20-25 градуса, долната под - минус 10 градуса и загиват при -15 до -20 градуса.

Зеле, кореноподи, лук, които са двугодишни растения са студоустойчиви. На ниски температури издържат и многогодишни - лапад, киселец, щавляк, аспержи. Студът не пречи на баклата, спанака, граха, салата и репичките.

Тиквови

Добре е да се знае семействата към които спадат съответните зеленчуци, защото това има отношение и към начина по който след това ще се засадят иили засеят в градината. Особено по отношение на полезните вещества, от които ще се нуждаят в почвата , но най-вече за борба срещу вредителите .

Тиквови

Към семейство тиквови спадат краставици, пъпеши, дини, тикви, готварски тиквички., Картофови включват домати, пипер, патлажан, а бобовите фасала. Всички те са топлолюбиви, като бамята държи първеноство по отношение на любовта си към високите температури.

Праз

Който не успял да си засади лук и чесън, все още има време да го направи. Сега може да си направи и лехичка или да хвърли семена на магданоза. Напълно подходящо е времето е да се насади праз и зеле. Според агрономите семената на студоустойчивите култури започват да поникват при около 2-3 градуса, а на типично топлолюбивите - при 12-15 градуса. Обаче оптималните температури за поникване на студоустойчивите зеленчукови култури са 15-20 градуса, а на топлолюбивите - 25-30 градуса.

Рогозки и тунели

Ако все пак растенията вече са изнесени навън, и площите са малки, могат да се защитят от слани и застудяване рогозки, полиетиленови платна, тунелчета и др. Ако площите са по-големи могат сутрин да се изгаря влажна трева сутрин за задимяване, която ще защити разсадите.

Домати и пипер на светло

Въпреки че последните години от жегите и пипера и доматите страдат, и много стопани съветват особено пипера да се сее на по-гъсто и да се оставя трева, трябва да се знае, че това е култура, която има нужда от светлина. Същото се отнася и за доматите. Така че трябва да си предвидите в двора най-светлите места за домати, пипер, патладжан, дини и пъпеши. Това са културите, които не понасят засенчване. Светлина обичат също краставиците, граха, зеления фасул, и зделките.

Целина и моркови

На морковите, целина, спанака не им пречи, ако няма толкова директна светлина, както на предходните. Магданозът също понася засенчване, както и лукът за зелено.

Аспержите и целината обичат загърляне. Трябва да се знае също, че някои сортове домати най-бързо започват да цъфтят и плододават когато денят е 8-12 часа,

както и патладжанът, краставиците и бамята. Те се наричат растения на късия ден.

От друга страна, тези култури, които имат нужда от ден по-дълъг от 12 часа са зеле, спанак, салата, лук, ряпа, зеле и др.

Има някои сортове домати, както и пипер, фасул, дини, пъпеши които се развиват добре и на по-къс ден.

Храним растенията с лук и дървесна пепел

Отвара от люспите на пет глави зрял лук в три литра вода смесена с дървесна пепел е удивителна храна за разсада от домати и пипер. Рецептата предписва сайтът Букварче. Приготвя се много бързо и лесно. В три литра вода се варят пет минути люспите от лука. След като се охлади се смесва с три супени лъжици дървесна пепел. Преди да се използва бутилката се разхлажда, защото дървесната пепел пада на дъното. От тази отвара се сипват по ти супени лъжици на всеки корен. Останалото се съхранява в хладилника.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.