Не бой се, Куба, Кула е с теб!

Не бой се, Куба, Кула е с теб!

Помните ли прословутия социалистически лозунг от времето на кубинската криза в средата на миналия век в малкото българско гранично градче Кула: „Не бой се, Куба, Кула е с теб!“.

Ето така ми става спокойно, като разбера, че всяка година стотици затворници тръгват на училище. Много по-добре, отколкото само да блъскат неистово във фитнеса и да четат Наказателния кодекс. То някои от тях и не могат да четат. Тази година 62-ма лишени от свобода тръгват в първи клас. Попътен вятър пожелавам от сърце! Щом до сега не са успели да се ограмотят навън в цивилния живот, поне докато изтърпяват присъдата си да се научат да четат и пишат. Поне това да могат, както и да си изкарат шофьорски книжки после на свобода.

От всички 6202-ма лишени от свобода във всички затвори в страната 976 тръгнаха на училище в началото на тази учебна година – по програмите на МОН, по насоките на МОН за обучението по време на пандемия. Дори в някои затворнически училища имало интерактивни дъски за обучение и компютърни зали. Като гледам една от снимките, има и сметала с черни и бели топчета, старото изпитаното средство за началото на аритметиката. Спокойна съм, че нещата са под контрол.

И веднага се сещам за още един лозунг от времето на социализма: „С всички сили – пет за четири“, в смисъл петилетката да се изпълни за 4 години. Вие да не си помислите нещо друго? А на стена на затвор е бил окачен надпис: „От тебе, Партийо, се учим!“.

Местата за лишаване от свобода се смятат за място за превъзпитание на осъдените, но всички знаят, че навсякъде по света това е една идеална цел, непостижима. Обаче пък там училището, и законното, и незаконното са много важно нещо и в крайна сметка никой не излиза ненаучен. Едни завършват някаква степен на образование, други придобиват ценни професии, като сладкари, дърводелци, шивачи и др., трети доизучават някои подробности при извършването на престъпления, четвърти усвояват съвсем нови видове престъпни умения. Кой каквото желае.

И пак се сещам за един стар лозунг от миналия век: „Хигиенизацията е враг на бактериологичната диверсия“. Някой да каже, че и днес не е актуален?

Затворът е една вселена, едно училище за живота, макар и трудно и неприятно.

В медиите съобщили, че от затвор е избягал опасен престъпник. Описали отличителните му белези и предупредили гражданите да внимават. На следващия ден последвало сензационно съобщение - престъпникът доброволно се е върнал в затвора. Тичат журналисти от всякакви медии да го интервюират. Задават му куп въпроси: „Защо се върнахте доброволно?“, “ Какво ви накара да предприемете тази стъпка?“, “ Защо зарязахте свободния живот “ и прочие. А той отговаря: „Майната му на такъв свободен живот! Цяла вечер и почти половината нощ се крих от ченгетата. Рано сутринта се промъкнах вкъщи, а жена ми ме подкара още от прага: „Къде се шля досега, куче проклето? По радиото още вчера в 6 съобщиха, че си избягал!“.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.