НДК съкрати ключови театрални и филмови експерти
3

НДК съкрати ключови театрални и филмови експерти

С открито писмо артистичното съсловие обясни защо не може без тях

Петима ключови специалисти от театър „Азарян“, пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК и фестивала „Киномания“ в петък са получили предизвестия за освобождаване и от утре няма да са на работа в НДК, научи „Монитор“.

Това са на практика целите екипи на тези театрални пространства, без които театралният процес не би могъл да се осъществи – по 2-ма продуценти, управляващи специфични за театъра технически служби, както и Хермина Азарян, дългогодишен селекционер на „Киномания“, предоставила името на баща си проф. Крикор Азарян на едноименния театър. Засега на постовете си остават директорите и главни мениджъри на „Азарян“ и ДНК Красимира Митева и Мира Тодорова, на които са предложени споразумения, но те се притесняват как да реагират, защото без екипите си не биха могли да извършват съответната дейност.

В позицията на ръководството на НДК и председателя на съвета на директорите Борислав Велков, изпратена до медиите, за предприеманите действия във връзка с кризата, причинена от коронавируса, се казва: „Всички пространства за култура в НДК

се запазват и ще продължават да се развиват

Дворецът предприема трансформация и оптимизация на дейността и процесите, за да се преодолее критичната ситуация... В същото време под натиска на настоящата тежка ситуация и непредвидимото за момента бъдеще на събитийния, културен и конгресен сектор ръководството на Двореца пристъпва към вътрешно преструктуриране и оптимизация на процесите с цел да се съхрани дейността дори и в по-ограничен мащаб“. В позицията се казва, че споделят тревогите на артистичната общност и в следващите няколко седмици предстои интензивен диалог... „НДК е 100% държавно търговско дружество, което не е на бюджетна издръжка и оперира изцяло на пазарен принцип при неравностойни условия с конкурентите ни...Средствата, които отделяме за продуциране на културни събития, са част от общата ни дейност, а не такива, които са делегирани или конкретно отпуснати за развитието на култура. Това, че и до този момент продължаваме да го правим и ще го правим и в бъдеще, означава, че ръководството на НДК осъзнава обществената мисия на НДК и значението на това да бъдем водещ културен център“, казва се в позицията. И още: „В продължение на 3 месеца от началото на кризата успяхме да съхраним целия си добре подготвен и висококвалифициран екип, но в условията на непрекъсната несигурност това за жалост не е възможно повече. За да се съхрани НДК, а културните пространства да продължат да функционират по начина, който ги познават и обичат зрителите, се налага цялостна реорганизация на структурата на дружеството, което включва промяна в редица процеси, вкл. редуциране на щатния състав на около 30% от всички звена в НДК“.

Вчера всички режисьори и актьори с представления в тези пространства подготвиха писмо със своята позиция, която категорично настоява, че без съкратените специалисти те не могат да функционират, защото „театърът не е събитиен мениджмънт“, каза за „Монитор“ режисьорът Илко Ганев, един от поставящите в „Азарян“ наред с Крис Шарков, Стайко Мурджев, Василена Радева и други топ имена. То е подписано от близо 30 творци, сред които

Цветана Манева, Татяна Лолова, Снежина Петрова

Леонид Йовчев, Милица Гладнишка и мн. др. „От ръководството на НДК пишат, че пространствата продължават да работят, но не попитаха никого от нас дали може да съществува театрална дейност в същия вид без тези 4-5 уволнени“, коментира той. Ганев, който е и водещ експерт в Съюза на артистите и дясна ръка на Христо Мутафчиев, припомни, че САБ и театър „Азарян“ имат меморандум за сътрудничество още от 2018 г., а сега от НДК търсят Мутафчиев за среща едва постфактум, след съкращенията. „Те не знаят как се осъществява театрален процес. Ако имат нужда от такъв, трябваше да ни попитат как да направят съкращенията така, че дейността да остане, и щяхме да им предложим помощ. За да имаме усещането, че сме партньори, а не едни срещу други в тази ситуация. Само така ще оцелеем. Без връщането на тези хора на позициите им няма как дейността да продължи“, категоричен е Илко Ганев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.