Нови експертизи по делото Хитрино. В съдебно заседание днес бяха определни вещи лица, които да извършат допълнителни експертизи във връзка с ЖП инцидента, при които преди 3 години загинаха 7 души, а други 14 пострадаха.

Обвиняеми по делото са двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков. Назначаването на вещи лица по няколко експертизи по делото „Хитрино“ бе поискано от адвокатите на обвиняемите машинисти.

"Касаят електро - горното строене, т.е. Тяговите елементи от железопътния път, цистерната и други въпроси, свързани с наши наблюдения по извършените огледи", каза адв. Ивайло Йорданов

Експертиза за електричексата контактната мрежа е поверена на вещо лице Иван Костадинов от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. За състоянито на цистерните и това дали отговарят на нормите за безопасност ще отговарят двама експерти - проф. Валери Стоилов и Симеон Ананиев.

Бе поискана и комплексната пожаро-техническа експертиза, която ще бъде извършена от акад. Стефан Воденичаров. Тя касае печката, за която се предполага, че е подпалила изтеклия газ при дерайлирането на влака на гара Хитрино.

Прокурорът по делото Маргарита Георгиева поиска справка за обема на превозвани товари на км в участъка Каспичан Русе от 2000 до 2016 година. Адвокатите на пострадалите също искат допълнителна експертиза за скоростта на композицията. Следващото заседание по делото Хитрино ще е на 1 октомври.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От утре 310 бързи теста за работещи към общината

365 служители от две градски болници в София тествани за COVID-19

От утре 310 бързи теста за работещи към общината

365 лекари, медицински сестри и медицински персонал от общинските Пета и Шеста градски болници са тествани с PCR за заразяване с COVID 19. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова. Тестовете са със средства на кметството. 

НОИ: Сроковете за изплащане на ТЕЛК и НЕЛК се удължават заради извънредното положение

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, при които срокът на инвалидност изтича по време на въведеното извънредно положение (от 13 март до 13 май включително), продължават действието си по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна. Това съобщиха от Националния осигурителен институт.

БГ ваксина пази клетките от COVID-19

Борисов: Университетите в Мелбърн, Италия и България да работят заедно върху медикамента

Българска ваксина пази клетките от COVID-19. Върху нея вече работят учени от Лабораторията по експериментална имунология при Българската академия на науките (БАН) под ръководството на доц. Андрей Чорбанов.