Назначават още психолози в училищата

Назначават още психолози в училищата

Броят им е 1571 към октомври 2018 г.

През тази учебна година очакваме да бъдат назначени още психолози и педагогически специалисти в училищата, тъй като в бюджета бяха допълнително планирани 6,5 милиона лева. Това каза образователният министър Красимир Вълчев в отговор на въпрос от народния представител Донка Симеонова за това какви мерки предприема МОН за превенцията на насилието в образователните институции.

Вълчев отбеляза, че с тези средства вече всички училища с над 350 ученици трябва да имат поне един психолог, а училищата с над 700 ученици трябва да имат двама психолози.
През учебната 2017/2018 година бяха осигурени допълнителни 7 млн. лв. за назначаването на психолози в училищата. Така беше регламентирано задължението в училища с над 400 ученици да има поне един психолог или педагогически съветник. В резултат на тези мерки училищните психолози и педагогическите съветници към октомври 2018 г. са 1571. От тях 869 са психолозите, а 702-ма са педагогическите съветници, като броят им беше увеличен два пъти в сравнение с предходната година, уточни министърът на образованието, цитиран от БТА.
Вълчев припомни, че с негова заповед е създадена национална мобилна група за психологическа подкрепа, която работи активно и подпомага образователните институции. През изминалата учебна година - 2017/2018, мобилната група е работила по 21 инцидента, свързани с насилието в училище.
За планирането на адекватни мерки срещу агресията и училищния тормоз, заедно с Института за населението и човека към БАН, е направено изследване за проявите на агресия и насилие в училище, както и за техните мотиви и форми, съобщи образователният министър. Той добави, че в партньорство с УНИЦЕФ се реализира и кампанията "Да спрем насилието в училище". 
Ключов момент за преодоляването на агресията е привличането на родителите като партньори на училищата, както и организирането на различни спортни дейности за учениците. "Няма съмнение, че спортът редуцира агресията и насилието, както включването на учениците в различни извънкласни дейности и в свободноизбираемите часове по религия", коментира министър Вълчев. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.