Наваксваме с валежите срещу сушата

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНИТЕ УСЛОВИЯ ДО 15 ФЕВРУАРИ 2020 г.

Наваксваме с валежите срещу сушата

Агрометеорологичните условия през първата половина на месец февруари се определяха от динамично време с превалявания от дъжд и сняг.

Образувалата се снежна покривка на много места в страната, бързо се стопи след последвалото затопляне. Средните денонощни температури на въздуха за периода останаха по-високи от климатичната норма за този месец от годината. Най-топло беше в Лом и Бургас, където средните денонощни температури бяха 6.8°С, а най-ниски средни денонощни температури през периода са отчетени в София 3°С. В цялата страна беше значително по-топло в сравнение с 30 годишните норми за периода 1981-2010 г. Отклоненията на измерените стойности на температурата спрямо нормата са от 1.2°С в Сандански до 5.1°С в Кнежа. Температурните условия през първата половина на месеца бяха много бързо променящи се, като в различните полски райони на страната и дни от периода се изменяха в граници от минус 5 до 15°С.

Независимо от измерените високи стойности, поради динамиката и амплитудата на изменение на температурите през изминалата част от месеца, зимуващите култури останаха в относителен покой. В резултат на по-високите температури през второто деседневие на месеца се наблюдаваше набъбване на пъпките при рано цъфтящите овощни видове в някои източни и южни райони на страната.

До средата на месеца измерените суми на валежите в Северозападна и Централна Северна България бяха по-високи от климатичната норма. По-високи от нормата са измерените стойности на валежите в някои южни райони на страната – Пловдив, Чирпан, Елхово и Хасково. До момента по-ниски от климатичната норма за февруари са сумите на валежите в Ново село, Видин, Лом Оряхово, Шумен, Варна, Шабла, Добрич, Пазарджик, Сандански, Ст. Загора, Кърджали, Кюстендил и Благоевград. Най-висока стойност на сумата на валежите е измерена във Враца - 75.8 l/m2, а най-ниска е сумата в Сандански - 4.4 l/m2.

В резултат на падналите валежи в районите, където е достигната климатичната норма, в 0-50 cm почвен слой започна процес на компенсиране на последиците от продължителната зимна суша.

През първите дни от следващата седмица, 17-23 февруари, ще бъде по-топло от обичайното за втората половина от февруари, към средата на седмицата ще започне застудяване, което ще задържи температурите за 2-3 дни близки до климатичните норми, а в края на периода, отново ще започне затопляне.

В началото на седмицата ще остане без валежи. В понеделник и вторник ще преобладава слънчево време; на отделни места в котловините и в низините в югоизточната част от страната. В понеделник ще се понижат минималните температури, а дневните ще се повишат съществено и максималните ще бъдат предимно 13-18°С. Във вторник ще се появи западен, до края на деня северозападен вятър, ще се усили и с него ще започне да нахлува сравнително студен въздух. В сряда дневните температури ще са с 4-5°С по-ниски. Времето ще остане почти без валежи. През нощта срещу четвъртък и в четвъртък със северозападен вятър, в Източна България - от североизток, понижението на температурите ще продължи. От запад ще завали дъжд, който във високите котловинни полета на Западна България и Предбалкана до вечерта ще премине в сняг. В петък ще остане облачно и на места с превалявания от дъжд в полските райони на страната. Дневните температури още малко ще се понижат. През почивните дни ще се понижат минималните температури, повече в неделя, когато и облачността ще се разкъса и намалее; в отделни райони до минус 5-7°С. Дневните температури в неделя ще се повишат и съществува вероятност да достигнат и надхвърлят 10°С. В събота все още, главно в планините и планинските райони в Западна България ще превалява слаб сняг.

Агрометеорологичните условия през периода ще са подходящи за работа на полето, особенно в дните, в които не се прогнозират валежи.

Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.