Научно издание: Светът е изправен пред синдемия

Научно издание: Светът е изправен пред синдемия

Лошият начин на хранене, замърсяването и други източници на хронични болести, бележещи възход от 30 години, към които се добавя и новият коронавирус - всичко това е създало условия, подходящи за истинска буря, довела до един милион починали от COVID-19, се казва в доклад, публикуван в научното издание "Лансет", предаде Франс прес.

"Взаимодействието на COVID-19 с продължаващото от 30 години глобално увеличаване на хроничните заболявания и техните рискови фактори, сред които затлъстяването, хиперглигемията и атмосферното замърсяване, създадоха условията за една буря, подхранила броя на починалите от COVID-19", подчертава престижното британско медицинско издание, цитирано от БТА.

"Незаразните заболявания изиграха критична роля за единия милион смъртни случаи, предизвикани от COVID-19 досега, и ще продължат да определят общото здравословно състояние във всяка една страна, дори и когато пандемията се успокои", предупреждава главният редактор на списанието Ричард Хортън.

Според изданието светът е изправен не само пред пандемия, но и пред синдемия, тоест пред съчетание на няколко извънредни санитарни ситуации.

"Много рискови фактори и незаразни болести, изучавани в доклада, са свързани с повишен риск за сериозни форми на COVID-19, дори и със смърт", подчертава "Лансет".

"Нужни са спешни действия за справянето със синдемията от хронични болести, със социалните неравенства и COVID-19, тоест за справянето с взаимодействието на няколко епидемии, които утежняват санитарното бреме за вече засегнатите народи и ги правят още по-уязвими", предупреждава списанието.

В доклада, цитиран от изданието се отчита, че на Стария континент незаразните болести са отговорни за над 80 процента от преждевременната смърт и влошаването на здравето.

През 2019 г. основните рискови фактори в Европа бяха хипертензията, свързана, според оценките, със 787 000 смъртни случая, тютюнопушенето, свързано с 697 000 смъртни случая, лошото хранене (546 000 смъртни случая), хипергликемията (540 000 смъртни случая) и затлъстяването, свързано с 406 000 смъртни случая.

"Лансет" призовава за значителни усилия за намаляване на тези рискове, посредством по-амбициозни политики за обществено здравеопазване и посочва като пример политиката срещу тютюнопушенето.

"Тютюнопушенето си остава основната причина за смърт в много богати страни, но излагането на действието на тютюна е намаляло с близо 10 процента по света от 2010 г.", отчита изданието.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.