Научен борд ще бъде създаден към началника на отбраната

Научен борд ще бъде създаден към началника на отбраната

Към началника на отбраната ще бъде създаден научен борд. Това съобщи днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който присъства на откриването на учебната година във Военноморското училище "Н.Й.Вапцаров" във Варна.

Той уточни, че бордът се създава с цел да може да се търси най-добра симбиоза между нуждите на армията и приоритетите във военното образование.

В него ще бъдат началниците на висшите военни учебни заведения, представители на Института по отбрана и на Военната академия. Освен това в борда ще участват и представители на отбранителната индустрия в страната, за да може да се върви в една посока - армията да задава нуждите, а военната индустрия да има възможност да профилира своите производства и приоритети, посочи адмиралът.

Той поясни, че смята председател на борда да е началникът на Военноморското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

Адмирал Ефтимов съобщи още, че в момента в армията има регистрирани 20 души с коронавирус, като само двама от тях са на болнично лечение.

Началникът на Военноморското училище коментира, че през последните две години в учебното заведение са стартирали две нови военни специализации, които пряко отговарят на новите тенденции за развитието на въоръжените сили, а една от тях е кибероперациите.

През тази година е започнало обучението в специализацията "мехатроника", където ще се подготвят бъдещите офицери, оператори на различни роботизирани системи, които все повече навлизат във въоръжените сили на България, допълни Медникаров.

Той каза още, че основният приоритет на ръководството на училището е да запази здравето на студентите и курсантите, и то има готовност динамично да променя начина на провеждане на учебния процес. В момента в училището една от студентките е с COVID-19, но при нея заболяването преминава леко.

През новата учебна година прага на флотската ни Алма Матер официално прекрачват 68 курсанти, 582-ма студенти първокурсници в образователно-квалификационната степен "бакалавър" и 130 студенти в образователно-квалификационната степен "магистър". През тази година са приети и над 100 студенти от различни държави от Европа, избрали да продължат своето образование в Морското училище.

На откриването на учебната година присъстваха кметът на Варна Иван Портних, депутати, представители на академичната общност и други.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.