0

У чени от Япония са направили тестове, в които са установили, че котките са по-безразлични от кучетата към "неприятели" на стопаните си, пише сп. "Animal Behaviour and Cognition".

Учени от Япония са направили тестове, в които са установили, че котките са по-безразлични от кучетата към "неприятели" на стопаните си, пише сп. "Animal Behaviour and Cognition".

Специалистите от университета на Киото отбелязват, че за сметка на това кучетата не се доверяват на недоброжелатели, което ги прави да изглеждат по-лоялни.

За целите на изследването учените са направили експеримент, по време на който стопани на котки се опитват да отворят кутия под зоркия поглед на питомките си, докато от двете им страни стоят непознати хора.

В първата част на теста непознатият помага на стопанина да отвори кутията, а във втората - не. След това и двамата непознати черпят писаната с лакомство.

Оказало се, че за котките няма значение дали непознатият е помогнал на собственика им или не и приемат предложената им почерпка.

Експериментът е направен и с кучета. В същата ситуация четириногите другари на човека са отказали да приемат лакомство от непознатия, който не е помогнал на стопанина им.

Учените допускат, че котките просто не схващат тънкостите на социалните взаимодействия между хората, което не се дължи на тяхната "глупост".

Междувременно бе съобщено за котка е била обучена да натиска с лапичка бутони, за да подскаже на стопанката си своите желания, пише в. "Метро".

Умната писана е 12-годишната Били . Тя може да навигира сред серия едри бутони, които натиска като педали, за да общува със своята господарка Кендра Бейкър.

Тридесет и три годишната Кендра от град Балтимор, щата Мериленд, по професия е ветеринарка. Били разполага за общуване с 30 бутона, като е овладяла безпогрешно 27 от тях. Има съответните копчета за "храна", "да", "не", "навън" и др.. Писаната започва да овладява чрез бутоните все повече абстрактни понятия, като това за "грешка".

Най-учудващото е, че Били не се е обучила на невероятните си техники като млада писана, а като възрастна котка. Първоначално бутоните били предназначени за обучения на глухонеми деца.

Всъщност умното животинче се научило да общува чрез този способ от миналия месец май. Тогава то било на 11 години. Кендра е убедена, че Били не вниква изцяло в смисъла на понятията, но се справя доста добре, когато иска да задоволи свои конкретни желания. Кендра никога не използвала лакомства при обучението на своя домашен любимец. Така например стопанката натискала бутона за храна всеки път, когато я хранела. След три седмици и половина Били сама започнала да сигнализира с "педала", че е гладна.