НАТО обмисля промени в обхвата и финансирането на дейността си

НАТО обмисля промени в обхвата и финансирането на дейността си

На заседанието си тази седмица военните министри на държавите членки на НАТО ще обсъдят няколко подготвяни промени, сред които в обхвата и финансирането на дейността на алианса, заяви в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По неговите думи следва бюджетът на НАТО да покрива участието в общи операции, защото засега държавите, които изпращат войски и техника, покриват разноските сами и това е несправедливо.

"Споделянето на тежестта за работата на НАТО не е само през националните бюджети за отбрана, поясни той. Промяната ще укрепи политическото ни единство," заяви Столтенберг.

Той съобщи още, че ще предложи разходите за основните дейности на НАТО да бъдат увеличени, както и да бъдат въведени по-измерими и ясни цели пред съюзниците в областта на отбраната. Генералният секретар добави, че ще поиска държавите от пакта да се съветват по-често по икономически въпроси, свързани със сигурността.

Столтенберг призова за осигуряване и на оперативна съвместимост на новопридобиваното военно оборудване. Той допълни, че е необходимо да се разшири обхватът на въпросите, обсъждани в НАТО. По неговите думи е нужно например министрите на вътрешните работи на страните от алианса и националните съветници по сигурността също да бъдат привлечени към разговорите.

"Очаквам с новото управление във Вашингтон да се отвори нова страница в трансатлантическите отношения," заяви генералният секретар.

по този повод, тази седмица военните министри ще обсъдят и бъдещето на мисиите в Афганистан и Ирак. Столтенберг посочи, че е възможно свикване на извънредна министерска среща, посветена на присъствието в Афганистан, заради срока, залегнал в споразумение между САЩ и талибаните, за пълно изтегляне на международния контингент до 1 май.

Генералният секретар отбеляза, че от над 130 хиляди военни от НАТО в Афганистан преди години, днес там има десетина хиляди бойци, повечето от които не са от САЩ. Той не потвърди никакви очаквания за предстоящо изтегляне, или за увеличаване на числеността на контингента.

"Не трябва да стоим повече от необходимото, но и не следва да се изтегляме прекалено бързо. Държавите от НАТО искат мир в Афганистан, но ще останем там, докато е необходимо," обобщи Столтенберг.

По неговите думи може да се очаква решение мисията в Ирак да бъде постепенно разширена, както е поискало правителството в Багдад.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.