НАТО: Китай е системно предизвикателство за сигурността

НАТО: Китай е системно предизвикателство за сигурността

За първи път членовете на Алианса се обединяват в хокането на Пекин, Русия

По време на дългоочакваната среща на НАТО, която се проведе в понеделник следобед, членовете на Алианса за първи път поставиха на фокус военния възход на Пекин, определяйки Китай като „системно предизвикателство” и достигайки до общо решение, че военната мощ на азиатската страна трябва да бъде посрещната със силен отговор.

Това се случи само ден след като държавите членки на Г-7 излязоха с обща декларация, с която също изразяват ангажимента си да възприемат по-твърда линия спрямо Китай чрез активно противодействане на нелоялните търговски практики на Пекин, системните нарушенията на човешките права и анти-демократичните репресии срещу опозицията в Хонконг.

Както Г-7, така и съюзниците от Алианса намират за притеснителни не само китайските инвестиции в европейски пристанища и пътища, но и нарастващото военно присъствие на страната от Прибалтика до Африка.

"Китай се приближава до нас. Виждаме ги в киберпространството, виждаме Китай в Африка, но виждаме също Китай да инвестира сериозно в собствената ни критична инфраструктура", изтъкна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата, визирайки строежа на пристанища, пътища и телекомуникационни мрежи, част от китайската инициатива "Един пояс, един път", като допълни: "Трябва да отговорим заедно като съюз".

И макар в самата декларация на Алианса 30-те държавни и правителствени глави да избягват да наричат Китай директно „враг”, те изразяват съгласие, че налаганата от Пекин „настъпателна политика“, липса на прозрачност по отношение на модернизацията на въоръжените сили и използването на дезинформация „представляват системно предизвикателство пред международния ред, основан на правила, и в областите, свързани с сигурността на Алианса" и призовават страната „да спазва международните си ангажименти и да действа отговорно в международната система, включително в космоса, кибер- и военноморските системи, в съответствие с ролята си на голяма сила“.

Решението на НАТО да заеме за първи път толкова категорична и остра позиция срещу втората по големина икономика в света се счита задипломатическа победа в полза на американския президент Джо Байдън, който в рамките само на един уикенд успя не само да върне доверието на Западните партньори към страната си, но и да ги обедини и убеди да се противопоставят на китайския авторитаризъм и нарастващата военна мощ.

Байдън успя да голяма степен да постигне това като увери европейските си съюзници, че тяхната отбрана е „свещено задължение“ за Съединените щати - подчертана промяна в тона спрямо този на предшественика му Доналд Тръмп, който дори беше заплашил да се оттегли от военния съюз и да престане да предоставя помощ за отбрана.

"Член 5 е свещен дълг", настоя още след пристигането си в Брюксел Байдън, визирайки обещанието за колективна отбрана на трансатлантическия алианс, като добави: "Искам цяла Европа да знае, че САЩ са там."

"НАТО е критично важно за нас", допълни той, което още повече успя да стопи ледовете, изградени през 4-те години от управлението на Тръмп.

Ръководителите на страните членки на западния военен алианс също така за първи път поеха сериозен ангажимент за намаляване на въздействието на военните на НАТО върху климата и за снижаване на летвата за всякакви ответни мерки за кибератаки. На дневен ред бяха също космосът, Афганистан и политическите реформи, които да направят НАТО „по-действен и отговарящ в многополюсен свят”. Темата за Русия също беше засегната, като ръководителите на съюзниците изразиха безпокойството си от неотдавнашното военно струпване на Русия близо до Украйна, както и от нейните шпионски и хакерски атаки, с цел подкопаване на западните държави.

По думите на Байдън „и Русия, и Китай не действали по начин, който е в съответствие с това, което се надявахме", визирайки опитите на Запада от средата на 1990-те години за въвеждане на двете страни в полето на либералните демокрации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.