НАТО: Докато сме заедно,  никой не може да ни победи (ОБНОВЕНА)

НАТО: Докато сме заедно, никой не може да ни победи (ОБНОВЕНА)

В продължение на 70 години сме непоклатими в ангажимента си към НАТО и гигантския щит на солидарност, който защитава сега 29 държави е почти един милиард души.

Докато сме заедно, никой не може да се надява да ни победи, и затова никой няма да започне война, заяви британският премиер Борис Джонсън във встъпителното си изказване на заседанието на Северноатлантическия съвет, в рамките на двудневната среща на върха на НАТО в Лондон, на която е домакин.
Премиерът напомни за чл. 5 от Вашингтонския договор за колективната защита при нападение срещу някой от съюзниците и за значението на мира, който организацията предоставя. Джонсън обаче подчерта, че историята показва, че мирът не може да бъде приеман за даденост. И дори отбелязвайки тази годишнина, трябва да подсигурим, че делата съответстват на думите ни.
За Великобритания той подчерта, че страната харчи повече от 2 процента от своя БВП за отбрана и се гордее с най-големия принос сред европейските съюзници към инициативата за готовност на НАТО. Като приятели и съюзници не бива да отбягваме обсъждането на новите реалности, особено реакциите на НАТО спрямо нововъзникващите опасности, заяви британският премиер.
При откриването на работната сесия говори и генералният секретар Йенс Столтенберг, който отново изтъкна, че НАТО е най-успешният алианс в историята, защото се е променял заедно с промените в света.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон отказа да се извини за думите си, че НАТО е в състояние на мозъчна смърт заради липсата на водачество на САЩ и нашествието на Турция в Северна Сирия и заяви, че това негово изявление може да помогне за задействане на разисквания на важни въпроси в алианса, предаде АП.
След пристигането си на срещата на върха на НАТО в Лондон Макрон заяви, че интервюто му за сп. "Икономист", което разтревожи някои съюзници, е позволило да се повдигнат фундаментални въпроси, главният от които според него е "как да се изгради траен мир в Европа".
"Дебатите в НАТО трябва да са за други неща извън бюджети и финанси", заяви той.
Според Макрон е лидерите носят отговорност "да изтъкнат потенциално вредни неясноти и да започнат истински стратегически дебат".
Освен изграждането на траен мир в Европа други важни въпроси за НАТО са "Кой е нашият враг?" и "Как да действаме съвместно срещу тероризма?", заяви френският президент, цитиран от ДПА.

Да има различия в алианса не е нещо ново, посочи пред журналисти генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че такива винаги е имало, но това, което организацията е доказала и което показва днес, е, че НАТО е способна да преодолява тези различия и да се обединява около основната си цел съюзниците да се защитават и отбраняват взаимно.
Столтенберг не приема думите на френския президент Еманюел Макрон за "мозъчна смърт" на алианса. Не е така, НАТО е жива, активна, адаптира се и е най-успешният съюз, защото сме могли да се променяме непрекъснато, когато и светът се променя, заяви генералният секретар в изявлението си преди работното заседание в рамките на Срещата на върха на пакта в Лондон. Работната сесия бе в хотел "Гроув" в голф комплекс край британската столица. Форумът отбелязва 70-ата годишнина от създаването на НАТО.
Извършихме най-голямото подсилване на колективната отбрана, със сили с висока степен на готовност, с присъствие в източната част на алианса за първи път, а европейските съюзници сега инвестират повече в отбраната, след години на намаляване на бюджетите. Модернизирахме командната структура на НАТО, а САЩ увеличава военното си присъствие в Европа. На практика САЩ и Европа правят повече заедно, отколкото сме правили много години наред, заяви Столтенберг.
Той очаква лидерите да обсъдят широк кръг от теми, сред които борбата срещу тероризма, контрола върху въоръженията, отношенията с Русия. И за първи път в историята на НАТО също така ще обсъдим с лидерите възхода на Китай, който предоставя както възможности, така и предизвикателства, каза Столтенберг, посочвайки инвестициите на азиатската държава в отбранителни способности, като Китай сега е на второ място по такива разходи в света след САЩ, а наскоро са показали нови модерни способности, включително и ядрени оръжия.
Имаме планове за защита на всички съюзници в НАТО, включително балтийските страни и Полша, и не само планове, но и сили, подчерта Столтенберг.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.