0

Д нес в Националната академия за театрално и филмово изкуство се състоя тържествената церемония по дипломирането на абсолвентите от Випуск 2019, която бе посветена на 100-годишнината от рождението на големия режисьор и педагог проф. Сашо Стоянов. Близо 140 бакалаври и магистри преминаха по „червения килим“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Днес в Националната академия за театрално и филмово изкуство се състоя тържествената церемония по дипломирането на абсолвентите от Випуск 2019, която бе посветена на 100-годишнината от рождението на големия режисьор и педагог проф. Сашо Стоянов. Близо 140 бакалаври и магистри преминаха по „червения килим“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Ректорът проф. д-р Станислав Семерджиев приветства гостите, сред които – зам.-министъра на културата Румен Димитров, зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов, председателя на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС Малина Едрева, директори на столични и извънстолични театри и др.

След встъпителната реч на проф. д-р Семерджиев последва обявяването на наградите на НАТФИЗ „Най-Най-Най“ - първия отличителен знак в професионалното развитие на абсолвентите. В 15-ото юбилейно издание на приза номинациите се оказаха общо 36. Отличията – статуетка и грамота, бяха връчени в единадесет категории. Дария Димитрова, Мартина Георгиева и Христина Джурова получиха приза „Актриса за драматичен театър“, а Велизар Емануилов и Кирил Недков - „Актьор за драматичен театър“. Алеко Дишлиев и Свилена Николова станаха „Най-Най-Най“ в категория „Танцов театър“. Дияна Георгиева и Мартин Пашов отнесоха наградите „Актриса за куклен театър“ и „Актьор за куклен театър“. Кристина Беломорска взе статуетката „Режисьор за драматичен театър“. Ваня Плачкова получи за „Сценография за куклен театър“, Габриела Кърджилова – за „Сценичен и екранен дизайн“, а Сияна Недялкова – за „Театрознание и театрален мениджмънт“.

Тази година носители в категории „Най-добро представление в Театър НАТФИЗ“ и „Най-добро представление в Куклен театър НАТФИЗ“ станаха четири спектакъла – „Хора с куфари“ от Ханох Левин, в постановка на Мартин Каров, „Черна дупка“ от Горан Стефановски, в постановка на проф. Иван Добчев, „Papas in motion“ от Роналд Рудол, в постановка на проф. д-р Атанас Атанасов и „Таласъмът Тропалан“ от Янко Митев, в постановка на Тодор Вълов. Представленията ще бъдат показани на няколко столични сцени, съответно „Хора с куфари“ на 27 май в Народен театър „Иван Вазов“, „Papas in motion“ на 6 юни и „Черна дупка“ на 7 юни в Театър НАТФИЗ.

На финала проф. д-р Станислав Семерджиев връчи наградите на 16-те отличници от Випуск 2019, след което абсолвентите получиха своите дипломи от декана на факултет „Сценични изкуства“ проф. Пламен Марков, декана на факултет „Екранни изкуства“ доц. Любомир Христов и от ръководителите на завършващите класове – проф. д-р Атанас Атанасов, проф. Иван Добчев, доц. Майя Енчева и проф. д-р Петя Цветкова.