Днес в Националната академия за театрално и филмово изкуство се състоя тържествената церемония по дипломирането на абсолвентите от Випуск 2019, която бе посветена на 100-годишнината от рождението на големия режисьор и педагог проф. Сашо Стоянов. Близо 140 бакалаври и магистри преминаха по „червения килим“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Ректорът проф. д-р Станислав Семерджиев приветства гостите, сред които – зам.-министъра на културата Румен Димитров, зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов, председателя на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС Малина Едрева, директори на столични и извънстолични театри и др.

След встъпителната реч на проф. д-р Семерджиев последва обявяването на наградите на НАТФИЗ „Най-Най-Най“ - първия отличителен знак в професионалното развитие на абсолвентите. В 15-ото юбилейно издание на приза номинациите се оказаха общо 36. Отличията – статуетка и грамота, бяха връчени в единадесет категории. Дария Димитрова, Мартина Георгиева и Христина Джурова получиха приза „Актриса за драматичен театър“, а Велизар Емануилов и Кирил Недков - „Актьор за драматичен театър“. Алеко Дишлиев и Свилена Николова станаха „Най-Най-Най“ в категория „Танцов театър“. Дияна Георгиева и Мартин Пашов отнесоха наградите „Актриса за куклен театър“ и „Актьор за куклен театър“. Кристина Беломорска взе статуетката „Режисьор за драматичен театър“. Ваня Плачкова получи за „Сценография за куклен театър“, Габриела Кърджилова – за „Сценичен и екранен дизайн“, а Сияна Недялкова – за „Театрознание и театрален мениджмънт“.

Тази година носители в категории „Най-добро представление в Театър НАТФИЗ“ и „Най-добро представление в Куклен театър НАТФИЗ“ станаха четири спектакъла – „Хора с куфари“ от Ханох Левин, в постановка на Мартин Каров, „Черна дупка“ от Горан Стефановски, в постановка на проф. Иван Добчев, „Papas in motion“ от Роналд Рудол, в постановка на проф. д-р Атанас Атанасов и „Таласъмът Тропалан“ от Янко Митев, в постановка на Тодор Вълов. Представленията ще бъдат показани на няколко столични сцени, съответно „Хора с куфари“ на 27 май в Народен театър „Иван Вазов“, „Papas in motion“ на 6 юни и „Черна дупка“ на 7 юни в Театър НАТФИЗ.

На финала проф. д-р Станислав Семерджиев връчи наградите на 16-те отличници от Випуск 2019, след което абсолвентите получиха своите дипломи от декана на факултет „Сценични изкуства“ проф. Пламен Марков, декана на факултет „Екранни изкуства“ доц. Любомир Христов и от ръководителите на завършващите класове – проф. д-р Атанас Атанасов, проф. Иван Добчев, доц. Майя Енчева и проф. д-р Петя Цветкова.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Засуканият свят на Мариус отвежда в магични кътчета из Родопите

Ивайловград, Долно Луково, Мандрица и Свирачи са магичните места в Родопите, в които ще ни отведе откриващият филм на тазгодишното издание на Киномания – „Засукан свят”. Именно родопският край и нравите на родопчани са акцентът в сборника „Диви разкази” на писателя Николай Хайтов, по чийто разказ е заснет и филмът на Мариус Куркински.

Проф. Надежда Сейкова с признание от френската академия „Флоран“

Именитата режисьорка проф. Надежда Сейкова получи престижната почетна награда за театрална педагогика на френската академия за театър и кино „Флоран“. Отличието й беше връчено лично от председателя на академията Франсоа Флоран.

Пионери на киното разказват историята на Балканите в снимки

Изложбата „Манаки – история в снимки“ се открива в четвъртък от 19 ч. в столичната галерия „Синтезис“ на бул. „Васил Левски“ 55, където ще остане до 16 ноември. Тя продължава линията на галерията да представя значими автори от началото на ХХ век. Експозицията включва 52 фотографии на братята Янаки и Милтон Манаки, заснети в периода 1898-1935 г.