Бабата и дядото на децата от Кардам им стават настойници

Бабата и дядото на децата от Кардам им стават настойници

Районният съд в Генерал Тошево гледа две дела по искане за настаняване по съдебен ред на петте деца от Кардам, чийто брат Стефчо почина след отравяне през октомври миналата година. Делата са заведени по искане на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ в Генерал Тошево.

За четири от по-големите деца съдът вече реши те да бъдат временно настанени при бабата и дядото. В понеделник бе гледано делото за най-малкото дете, 5-годишната Мирослава. Съдът в Генерал Тошево ще се произнесе с решение в законовия срок след заседанието.

В залата и на двете дела присъства бащата на петте деца Мирослав, който в момента излежава присъда. Мъжът бе доведен и охраняван от жандармеристи. Пред съдията бащата заяви, че е съгласен децата да бъдат настанени при бабата и дядото и те да се грижат за тях. От свидетелските показания стана ясно, че от една година Живко Иванов и Стоянка Иванова полагат грижи за внуците си, без помощта на техните родители. Майката Росица Маринова напусна семейството и децата си на 10 декември миналата година и не се интересува за тях. Росица само звъняла по телефона и искала пари, но не питала как са децата й, обяснява баба Стоянка.

Решението на съда е с временна мярка. Родителските права на майката не са отнети, но детските надбавки и всички социални помощи за децата ще ги получава бабата.

В момента петте деца, бабата и дядото продължават да живеят в дома на  съседката, която ги приюти преди месец. Семейството има всичко, от което се нуждае – храна, дърва, дрехи. Събраните средства от благотворителните кампании в края на годината стоят в банковата сметка в помощ на децата от Кардам, а инициаторите на кампанията търсят да закупят някаква къща за семейството в селото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.