0

К римисериалът „Дяволското гърло“ беше първата телевизионна поредица след 1989 г., която излезе извън рамките на столицата и камерите се завъртяха за цели два месеца в края на лятото на 2017-а в Родопите. „Винаги в моята работа се стремя да правя нещо ново. Когато трябваше да снимам „Дяволското гърло“, основната идея за този проект ми беше локацията да бъде герой от разказа, а Родопите бяха много подходящо място“, сподели пред „Монитор“ продуцентът Евтим Милошев, който с фирмата си „Дрийм Тийм“ реализира първия сезон на поредицата.

Кримисериалът „Дяволското гърло“ беше първата телевизионна поредица след 1989 г., която излезе извън рамките на столицата и камерите се завъртяха за цели два месеца в края на лятото на 2017-а в Родопите. „Винаги в моята работа се стремя да правя нещо ново. Когато трябваше да снимам „Дяволското гърло“, основната идея за този проект ми беше локацията да бъде герой от разказа, а Родопите бяха много подходящо място“, сподели пред „Монитор“ продуцентът Евтим Милошев, който с фирмата си „Дрийм Тийм“ реализира първия сезон на поредицата.

Затова и не е търсил подкрепа от общината. Намерил партньори

в Пампорово, където изградил базата

и те били достатъчна подкрепа за бюджета на продукцията, а за община Смолян останала само логистиката и да даде красотите си на камерите.

„Самочувствието да изнеса продукцията извън София стъпи върху опита, който имах с организиране на толкова много сезони на „Сървайвър“, обяснява обаче Милошев, който е убеден, че не бюджетът, а опитът са му помогнали да реализира, и то по този начин сериала. „Важно е как си разпределяш ресурсите, а това умение идва от опита. Ако ме накараш да направя хеликоптер и да ми дадат три пъти по-голям от нужното бюджет, аз хеликоптер не мога да направя“, категоричен е той. „От общината получихме безкрайна логистична подкрепа, съпричастност и истинско човешко отношение“, споделя продуцентът.

С тези чувства е останал и кметът на Смолян Николай Мелемов. „Още тогава заявих пълната си подкрепа и застанах зад този проект и община Смолян стана част от него. Евтим Милошев разкри защо с екипа му са избрали нашия край. Той посочи, че за него Смолян е столица на Родопите“, каза пред „Монитор“ градоначалникът, който е дал дори собствения си кабинет за някои от кадрите. Съдействал е да се завърти камерата и в подземията на общината,

в бившия диспансер за белодробни заболявания

а областният управител Недялко Славов е позволил да влязат и в неговата администрация.

И как иначе, тази поредица се оказа може би най-добрата туристическа реклама на региона. Може би заради това г-н Мелемов с готовност заявява: „Разбира се, че сме готови да станем домакини и за втория сезон“. По-вероятно е обаче продукцията да гостува другаде, защото самият Евтим Милошев потвърди, че историята е започнала и завършила там в Дяволското гърло и вече сме видели финала й. В главата му обаче вече има нови локации за следващата порция серии. „Нова телевизия ми казаха: „Ако можеш да направиш нов сезон, веднага ще го излъчим“. Но не може да стане толкова бързо. Реалистично, най-рано мога да снимам следващото лято“, разкри Милошев. Именно за този следващ проект би потърсил и финансиране от общината домакин. Дори е замислил нещо доста по-голямо. „Телевизията представи „Дяволското гърло“ на вече отминалия фестивал в Кан. Интересът е бил огромен. Но на мен амбицията ми е по-скоро за продължението - да го направя международна копродукция. И за „Дяволското гърло“, още на сценарно ниво имах възможност, но губех времето, трябваше да чакам за снимане следващата година. Сега ми е по-лесно и мисля, че ще направим сериозна международна копродукция – действието ще се развива у нас, разбира се, но така, че може да го изнесем навън директно“, планира Милошев. За момента в плана влизат и двамата основни актьори от първия сезон Владо Карамазов и Теодора Духовникова. Но винаги плановете могат да се променят, дали заради техния натоварен график, дали за да не станат засичания в други продукции, които вървят към дадения момент и те участват.