Наско, който след Холивуд отключи сцената и в Татарево
4

Пял е в училищен хор с Асен Василев

Наско, който след Холивуд отключи сцената и в Татарево

Новият министър на културата е завършил актьорско майсторство в САЩ, играл е тенис с Гришо

В родното село на баща му Татарево го наричат възрожденец. За приятелите му от детинските години пък е душата на компанията. Самият той обаче се представя просто като Наско. Момчето от Хасково, което гори за сцената. За онази прашна, разбита и изоставена сцена, която обаче му е най-скъпа- в читалището на Татарево.

Защото е негова и българска. По-скъпа му е даже от тази в Холивуд. А Наско Атанасов накара хората там да повярват, че доброто е живо.Признава, че началото е било трудно, трябвало е да накара хората да му повярват.

„Започва се с най-верните, най-лудите. Всичко останало е вяра и невъзможното започва да се случва. Исках дядо да е жив, за да види истинската промяна в своето село”, споделя Наско, който след години в Холивуд се връща да ремонтира читалището в Татарево.

При него сякаш всичко е приказка и затова чудото се случва. Може би, защото знае, че всичко изисква много труд. Така до преди ден, когато пое поредното предизвикателство и бе избран за министър на културата. Много хора от културните среди останаха учудени от този избор. В социалните мрежи изтъкнаха, че дори не са запознати с качествата му, но при номинацията му новият премиер Кирил Петков заяви, че Атанасов е най-логичният избор за този пост. Дали липсата на опит ще му попречи или напротив-хъсът, който има, ще му помогне да възроди и тази забутана в ъгъла сфера културата, тепърва ще видим. Както самият Наско казва, „когато се заемеш с някоя непосилна на пръв поглед задача, за да не ти казват, че си глупав, казват, че си луд”.

Всъщност пътят на новия министър на културата е изключително интересен.

 

Той започва от родното Хасково и езиковата гимназия

 

в града.Там се запознава и с финансовия министър Асен Василев. Дори пеят в училищния хор „Лира”, въпреки разликата във възрастта. Междувременно се отдава и на страстта си към тениса. На 14 години дори

 

става републикански шампион по двойки с Григор Димитров

 

След това обаче заминава за Щатите. В интервюта Наско Атанасов признава, че всъщност там открива какво иска да прави и разбира коя е истинската му любов- тази към сцената. Приемат го да учи „актьорско майсторство” в колежа  „Уитман”. Постъпва там с пълна стипендия, попада в класа на Кристофър Петит, който е от нюйоркската актьорска школа, завършил режисура в Колумбийския университет.

По време на следването си зад Океана обаче, всяко лято се завръща у нас. Посещава и първомйското село Татарево, където тогава живеят баба му и дядо му. Така случайно разбира, че местното читалище от години тъне в разруха и е затворено. Разказва на американските си приятели за това, както и за красотите на родината си и ги привлича за тази кауза. На пръв поглед невъзможна, но впоследствие се оказва реалност. Младежите решават да възродят местното читалище и сцената.

 

Така се ражда проектът „Отключено от нищо нещо”.

Начинанието е тема на филм, който основава в Лос Анджелис. С помощта на доброволци и онлайн кампания Наско успява да събере средства и да ремонтира основно читалището. Сцената там пък се превръща в средище на културни мероприятия в селото. Филмът му “Отключи сцената” пък е показан на 5 международни фестивала като печели 1-во място в категорията “Избор на публиката” в Джорджия, САЩ. По този начин мечтата на Наско Атанасов се сбъдва, а местните не скриват благодарността си. Просълзяват се

 

при всяко изпълнение на „Я кажи ми, облаче ле бяло!”,

 което младите и нахъсани хора изпълняват с китарата на сцена.

„Познавам Наско от дете, връстник съм на баща му, който е от нашето село. Майка му пък е от съседното. Много добри хора са. Прекарваше тук ваканциите. Спомням си как през 2015 година се беше прибрал и само като видя залата, му хрумна какво да направи. В Щатите бяха търсили такава, но нямаше. Затова и реши да я възроди с приятелите си и сме му много благодарни. А нашето читалище е много привлекателно, има необходимост от ремонт, дори сме подготвили проект, с който да кандидатстваме за финансиране. Надявам се да спечелим средства и да обновим сградата”, разказа пред „Монитор” и кметът на Татарево Петко Петков. Той изтъкна, че в момента салонът е затворен заради пандемията и хората не се събират, но не скри благодарността на хората от делото на младия мъж. Сега Татарево ликува, защото има министър на културата. Местните смятат, че Наско напълно заслужава това.

„Пожелавам му успех. Дядо му, Бог да го прости, почина есента на 2015 година, не можа да види това, но с баба му се срещаме всеки ден. Тя много се зарадва още като го избраха за народен представител, в селото хората също се гордеят с него”, каза още кметът.

 

 „Познавам Наско от 15 години. Той носи България в сърцето си,

 има хъс да направи промяната възможна. Той е носител на ценности, човек на културата”, споделя и приятелят му Димитър Вълев.

Дали 31-годишният актьор ще отключи звездната сцена и за културата ни, дали ще успее да възроди и нея, тепърва ще видим. Както казва той самият, има смисъл да се бориш, дори ако битката изглежда загубена. Особено, когато личната ти кауза е България.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.